28 évesen meghalt az önmagán kísérletezgető biohacker

2018.05.02. 14:02

Huszonnyolc éves korában meghalt Aaron Traywick, az Ascendance Biomedical gyógyszergyártó startup vállalat igazgatója. Traywick arról vált ismertté, hogy önmagán próbált ki egy kísérleti stádiumban lévő herpeszvírus-ellenes készítményt.

A Live Science értesülése szerint a holttestet egy washingtoni fürdőben találták meg még április 29-én, vasárnap. Traywick egy olyan, testhőmérsékletű sós vizet tartalmazó tartályt tesztelt, amelyben teljesen meg volt fosztva mindenféle külső ingertől. A rendőrség egyelőre nyomoz az ügyben, de úgy tűnik, nem történt idegenkezűség.

Traywick 2017 októberében került reflektorfénybe azáltal, hogy egy kísérleti stádiumban lévő génterápiás kezelést próbált ki egy önként jelentkező, HIV-fertőzött betegen. A készítmény nem javított, hanem egyenesen rontott a páciens állapotán: szervezetében megugrott a vírusok száma. Ezt követően Traywick magán próbálta ki legújabb, szintén teszteletlen, herpesz elleni gyógyszerét.

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) közleményben figyelmeztetett a kipróbálatlan terápiák jelentette veszélyekre. E gyógyszereknek az árusítása egyébként is tilos, a törvény ugyanakkor megengedi az önként jelentkezőkön való tesztelgetést.

Önkísérletező mozgalom

A biohacker-mozgalom tagjai – és közéjük tartozott Aaron Traywick is – azt vallják, hogy az új gyógyszerek kifejlesztését a hatóságok (az Egyesült Államokban például az FDA) által hozott szabályozások alaposan megnehezítik, lassítják, ezért saját maguk veszik kezükbe a kutatást. Teszik mindezt úgy, hogy gyakran nincsenek is a megfelelő képzettség birtokában, az internetről tájékozódva szerzik be a terápiás szerek kifejlesztéséhez szükséges tudnivalókat. A biohackerek a kísérleteket rendszerint önmagukon végzik el a széles nyilvánosság előtt, ezzel igyekeznek átláthatóvá tenni a munkájukat.

A biohacker-közösség tagjai egyúttal transzhumanisták is, vagyis meg vannak győződve arról, hogy a modern technológia vívmányaival az emberi test korlátai átléphetőek, az emberi élettartam pedig jelentősen meghosszabbítható.