Tudja-e, miért szeretik kartondobozba fészkelni magukat a macskák?

macska
Közismert tapasztalat, hogy a macskák nagy előszeretettel fészkelik be magukat különböző kartondobozokba
Vágólapra másolva!
Aki macskát tart, az jól tudja, hogy a házi kedvence milyen szívesen fészkeli be magát különféle kartondobozokba, de akár egy méretes jénai tálba, táskába, vagy egy üres szemetesvödörbe is. De vajon miért? Utánajártunk a macskák e különleges szokásának.
Vágólapra másolva!

A kartondoboz delejes vonzása

A macskák nagyon szeretnek beletelepedni kartondobozokba, üres bőröndbe, mosdókagylóba, szemetesvödörbe, szekrénybe, vagy akár egy széles nyakú vázába is. Gyakran előfordul, hogy a gazdi az állatkereskedésben vásárol vagy készít valami általa kényelmesnek ítélt alkalmatosságot, hogy macskája kedvébe járjon,

de az mégis inkább egy kartondobozba fészkeli be magát.

Közismert tapasztalat, hogy a macskák nagy előszeretettel fészkelik be magukat különböző kartondobozokba Forrás: Origo

Nicolas Dodman a Tufts University állatorvos-professzora a The Conversation című ausztrál, illetve a Livescience amerikai tudományos magazinokban megjelent cikke szerint tény,

hogy a macskák szeretik benyomni magukat kis területre, ahol az állat biztonságban érzi magát.

Széles nyílt terepen ki lehetnek téve a zajnak és a lehetséges veszélyeknek, ezért jobb szeretik meghúzni magukat olyan kisebb, jól körülhatárolt területeken, mint amilyen egy kartondoboz is.

A boldog kölyökkor emlékét idézi fel a kartondoboz

Általános megfigyelés, hogy a kiscicák összebújnak az anyjukkal és kis társaikkal. A tudósok úgy vélik, hogy

a felnőtt állatok számára is ezt a meleg, megnyugtató érzést idézi fel ez az úgynevezett „pólyázó viselkedés",

mely endorfint - egy örömöt okozó, morfinszerű anyagot - szabadít fel a szervezetükben, és amely csökkenti a stresszt. A vemhes nősténymacska ellés előtt fészket készít, önálló kis entitást épít magának, ahol világra hozza kiscicáit, így gondoskodva védett területről a kicsik számára.

A doboz iránti vonzalom a kölyökkor alombiztonság iránti emlékezetén alapul Forrás: The Conservation

A kis helyekre való befészkelés a macskák viselkedési repertoárjának szerves részét alkotja,

mivel a kölyökkor emlékei alapján ez különösen megnyugtató és kellemes érzést jelent számukra. Ez alól kivételt képez azonban a macskahordozó és az autó is, - mindkettő az állatorvoshoz látogatás eszköze -, ezért ezeknek többnyire negatív hangulati velejárói vannak a macskák számára.

Olyan erős a vonzalom, hogy még a virtuális dobozoknak sem tudnak ellenállni

Igen érdekes megfigyelés, hogy a cicák a „virtuális doboznak" sem tudnak ellenállni. Például ha a doboz olyan lapos, hogy nem biztosít kellő kényelemérzetet vagy nincs is fala, akkor is megfelelő helynek bizonyul a macskák számára csakúgy,

mint amikor ragasztószalaggal négyzet formát ragasztunk a padlóra, mert abba is örömmel „beletelepednek".

A látszólagos doboz persze nem olyan jó mint az igazi, de jobb híján megteszi, mert az állatban egy olyan valódi doboz képzetét váltja ki, amibe befészkelhetné magát.

Jobb híján a virtuális doboz is megteszi Forrás: The Conservation

Jobb híján tehát ez a virtuális doboz is nyújthat némi biztonságérzetet és pszichoszomatikus kényelemérzetet.

A macskáknak szükségük van dobozokra, vagy más ehhez hasonló búvóhelyet biztosító tárgyra a lakáson belül is, mivel ezek gazdagítják számukra a környezetet.

Még jobb, ha a rejtekhely magasan van, jóval a padlószint felett.

A magaslati pozíció nagyobb biztonságérzetet nyújt a macska számára, és így „madártávlatból" szemlélheti a környezetét, jól áttekintve azt.

A macskák számára fontos a biztonságérzet Forrás: Szomor Anikó

Holland kutatók is tanulmányozták ezt a jelenséget azt vizsgálva, hogy a doboz vajon csökkenti-e a macskák stressz-szintjét a menhelyen vagy az állatpanzióban elhelyezett cicáknál. Az ezzel kapcsolatos tanulmányukat 2014-ben publikálták az Applied Animal Behaviour Science tudományos magazinban.

A macskák gyakran részesítik előnyben a padlószint feletti elhelyezkedést Forrás: Origo

A holland kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azok a macskák, amelyeknek volt doboza,

gyorsabban hozzászoktak az új környezethez,

és kevésbé voltak stresszesek azokhoz a társaikhoz képest, akik kénytelenek voltak mellőzni az e fajta mesterséges búvóhelyet.

Az erős stressz legyengíti kedvenceink immunrendszerét

Amikor a macska jól megszokott környezetéből állatpanzióba vagy esetleg menhelyre, illetve más új környezetbe kerül, az komoly stresszt okoz az állat számára.

Stressz hatására megemelkedik a mellékvesekéreg által termelt hormon, a kortizol szintje,

és ez immunhiányos állapotot hoz lére. A meggyengült immunrendszer miatt a macskák fogékonyabbak lesznek a komolyabb fertőző és egyéb betegségekre is.

A stresszes macska félelmében elbújhat Forrás: Origo

C. M. Vinke, L. M. Godin és W. J. R. van der Leij az Utrechti Egyetem Állatorvos-tudományi Karának kutatói egy menhelyként is működő állatpanzióba újonnan érkezett 19 macskát két véletlenszerűen kiválasztott csoportra osztották.

A macskák közül 10 kapott dobozt, 9 pedig nem.

A tudósok 14 napon át figyelték a cicák viselkedését az úgynevezett Kessler and Turner Cat-Stress-Score (CSS) módszerrel.

A mosdókagyló is megnyugtató hely a macskák számára Forrás: Szomor Anikó

Ezt a stresszt mérő módszert a Universities Federation for Animal Welfare két szaktudósa, Kessler és Turner dolgozták ki. (Az intézmény egy, az állatok jólétét szolgáló nemzetközi tudományos szervezet.)

Kartondobozokkal a stressz ellen

A tanulmány jelentős különbséget mutatott a két kísérleti csoport egyedei között a 3.-ik és a 4.-ik napon:

a „dobozos" cicáknak jóval alacsonyabb volt a stressz-szintjük, és csak minimális viselkedésbeli változásokat mutattak,

míg a doboznélküli csoport tagjainak viselkedésében nagy eltérések mutatkoztak.

Forrás: The Conservation

A „dobozos" cicák gyorsabban hozzászoktak az új környezethez, mint a doboznélküliek, és kevésbé voltak stresszesek a kartondobozuknak köszönhetően, mivel kezdettől fogva volt egy rejtekhelyük, menedékük, ahová kényelmesen befészkelhették magukat.

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a dobozt kapott macskáknál sokkal hamarabb megszűnt a stressz azokhoz a fajtársaikhoz képest, amelyek nem kaptak kartondobozt Forrás: Szomor Anikó

Noha a 14. napon mindkét csoport CSS szintje már egyenlő volt, ám a dobozt kapott macskák már a 3. nap körül elérték ezt az eredményt.

A tanulmány azt mutatja, hogy a dobozzal ellátott macskák sokkal gyorsabban képesek regenerálódni az új környezetben

a doboznélküli fajtársaikhoz viszonyítva. Általános tapasztalat, hogy az állatok számára a menhelyre vagy idegen környezetbe kerülés első hetében a legnagyobb a stresszfaktor, ezért nagyon fontos, hogy már a kritikus első héten lecsökkentsük ezt, amihez a kartondoboz egészen kitűnő és fontos eszköznek bizonyulhat.

Van, hogy a kosár is megteszi Forrás: Szomor Anikó

Ennek segítségével a kedvencünk sokkal könnyebben megbirkózik a környezetváltozás miatt szükségszerűen fellépő stresszel. További kutatás szükséges, hogy megtudjuk a doboz hosszú távú hatását a macskák viselkedésére, valamint feltárjuk a korrelációt a fertőző betegségek gyakorisága és a doboz használata, vagy éppen hiánya között.