Zongorázni is képes az új műkéz

Vágólapra másolva!
Egyszerűbb dallamokat képes zongorán lejátszani egy újszerű, háromdimenziós nyomtatóval készült mesterséges kéz.
Vágólapra másolva!

Az emberi anatómiát utánzó ujjak még nem siklanak olyan virtuóz módon a billentyűkön, mint egy nagy zongoraművészé, de a Jingle Bells című karácsonyi dalt már egész tűrhetően lejátsszák.

A Cambridge-i Egyetem Josie Hughes vezette kutatócsoportja a Science Robotics című szakfolyóirat legújabb számában mutatta be az új műkezet, amely - mint mondják - jelentős előrelépés az ügyes és mozgékony mesterséges kezek kifejlesztése felé.

A "zenélő" műkéznek nincs saját motorja, ezért nem tudja aktívan mozgatni az ujjait.

A csontvázszerű műkéz egy robotkarhoz csatlakozik, amely egyfajta csuklón keresztül helyezi el azt a kívánt módon a zongorán.

Forrás: Josie Hughes

A kéz egyaránt tartalmaz kemény és puha anyagokat, amelyek csontokat és szalagokat imitálnak, izmokat azonban nem. "Tudni akartuk, hogy mennyi mozgékonyságot érhetünk el a puszta mechanikával" - írják közleményükben a kutatók.

A robotok keze sok feladat végrehajtása közben még 50 év kutatás után is ügyetlenebb, mint egy kisgyereké, ezért a cambridge-i kutatók tapasztalatai segíthetnek jobb protéziseket vagy dolgozó robotokat kifejleszteni - olvasható a kutatásról kiadott közleményben.

(MTI/dpa)