Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Soha nem volt még ilyen meleg Ausztráliában

Ausztrália, aszály
Braidwood, 2018. augusztus 10. Kiapadt itató fenekén áll egy ausztrál állattartó gazda Bedervale nevű farmjának kiszáradt legelőjén az új-dél-walesi Braidwood közelében 2018. augusztus 9-én. A helyi kormányzat augusztus 8-án szárazság sújtotta térségnek nyilvánította Ausztrália legnépesebb szövetségi állama, Új-Dél-Wales egész területét. Bár Ausztráliában jelenleg tél van, a kontinens komoly szárazsággal küzd, mert 1902 óta nem esett olyan kevés eső az őszi hónapokban, mint idén. Az itatók kiszáradása miatt a legtöbb gazdának az állatok ivóvizéről is gondoskodnia kell. Egy birka naponta 5-10 liter vizet iszik, a szarvasmarha azonban ennek a tízszeresét is megihatja. A hatóságok szerint a csapadékhiány miatt válságba kerülhet az ország gazdaságának alapját jelentő állattartás. A szélsőséges időjárást a vadállatok is megsínylik; a vadon élő kenguruk beszöknek a farmokra, hogy szomjukat a pásztorkutyáknak kihelyezett vízzel oltsák. (MTI/EPA/Lukas Coch)
Vágólapra másolva!
A hat évvel ezelőtti rekordot is megdöntve, Ausztrália legmelegebb nyara ér véget az ország Meteorológiai Hivatala szerint. A 2018/19-es nyári szezonban előfordult, hogy közel 50 Celsius-fokos hőséghullám söpört végig a kontinensen - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

Klímaszakértők szerint ez a jelenség, vagyis a rekordmeleg, beleillik az ember által okozott globális felmelegedés sémájába. Ausztráliában a januári hónap volt a legmelegebb az eddigi feljegyzések alapján,

átlagosan 30,8 Celsius-fokos hőmérséklettel,

amely közel három fokkal haladta meg az átlagos értéket.

A Meteorológiai Hivatal pontos számokat még nem tett közzé, de az már biztos, hogy

az átlaghőmérséklet az országban legalább két fokkal volt melegebb az 1961 és 1990 között mért értékekhez képest.

A hivatal hosszú távú előrejelzések vezetője szerint a maximum, a minimum és az átlaghőmérsékletet tekintve is ez a nyár volt az eddigi legmelegebb.

A cikk szerint a statisztika nem lesz meglepő az ausztrálok számára, akik egész nyáron küzdöttek a vissza-visszatérő hőhullámokkal és bozóttüzekkel az egész országban. Csak januárban, a nagyobb városokban, mint pl. Adelaide vagy Port Augusta közel 50 Celsius-fokot mértek. Volt olyan is, hogy az egyik kisvárosban éjszaka sem ment le a hőmérséklet 39,5 Celsius-fok alá, Cloncurry kisvárosban pedig 43 napig kellett elviselnie a lakosságnak a 40 Celsius-fok feletti meleget.

Kiapadt itató fenekén áll egy ausztrál állattartó gazda Bedervale nevű farmjának kiszáradt legelőjén az új-dél-walesi Braidwood közelében 2018. augusztus 9-én Forrás: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

A múlt év végén a meteorológiai szakemberek egy szárazabb, melegebb nyarat jeleztek előre, melyben a globális levegő és óceáni hőmérséklet emelkedése is szerepet játszik. Az előrejelzésekkel foglalkozó szakemberek szerint

igen magas az esély arra, hogy a szárazságra és melegre vonatkozó tendencia jövőre is folytatódik.

Természetesen néhány nagyobb eső előfordulhat, de ez az aszályos helyzet igen rossz hír a gazdálkodók számára - figyelmeztet a klímaszakértő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről