Megváltozott egy légköri jelenség, ilyen hatással lesz az időre

El Nino
This satellite image taken 10 November and released by the Jet Propulsion Laboratory and NASA 18 November shows the El Nino weather phenomena, represented by the the white area at the equator. The image shows how the warm waters of El Nino are reaching from Peru to Alaska. Official sources expect the areas of warm waters to increase. The image was made by the US/French TOPEX/Poseidon satellite. AFP/NASA/JPL (Photo by NASA/JPL / AFP)
Vágólapra másolva!
Kialakult a Csendes-óceán térségében az egész világ időjárását befolyásoló El Nino jelenség, amely azonban idén gyenge és rövid időtartamú lesz.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségben, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani. A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA Orbiting Carbon Observatory-2 műholdja a légkör szén-dioxid-koncentrációját méri Forrás: NASA/Jhoward

Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit - Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket - sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában. A jelenség hatására általában kevesebb és gyengébb hurrikánok alakulnak ki az Atlanti-óceán térségében.

Idén nyáron azonban lehet, hogy nem így lesz, mivel lehet, hogy a jelenség akkor már nem érezteti hatását a hurrikánszezonra - mondta Mike Halpert, a NOAA időjárás-előrejelző központjának igazgató-helyettese.

Ha az El Nino csak télen jelentkezik az Egyesült Államokban, akkor az több esőt hoz az ország déli részéire és Dél-Kaliforniába, ahol már most is esős az idő - tette hozzá Halpert. A szakemberek szerint az idei El Nino jelentősen különbözik a 2016. évitől, amely a feljegyzések kezdete óta az egyik legerősebb volt, és amely a legmelegebb évet hozta a Földön.

Az idei egy "döcögő" El Nino lesz, a szakemberek nem várják, hogy jelentősebb hatása lesz az időjárásra - mondta a kutató.

(MTI/AP)