Erre kell odafigyelniük a férfiaknak, ha egészséges hímivarsejteket akarnak

alvás
Vágólapra másolva!
Megszenvedhetik a férfiak a késő éjszakába nyúló tévézést és e-mail-nézegetést: egy új kutatás azt állapította meg, hogy a kevés alvás súlyosan károsítja a hímivarsejteket.
Vágólapra másolva!

A korai lefekvés segítheti a férfiakat a gyereknemzésben; a dániai Aarhus University által készített tanulmány szerint azok, akik 22 óra 30 perc előtt aludni térnek, négyszer nagyobb eséllyel rendelkeznek jobb minőségű spermiumokkal, mint a bagolyéletmódot folytatók.

Az ideális alvásmennyiség 8 óra, a 7 óránál kevesebbet pihenőknél már erősen kezdett leromlani a hímivarsejtek állapota.

A kutatás

A kutatás során több mint 100 férfi alvásmintázatát vizsgálták meg a tudósok termékenységi klinikákon. Közülük 48-nak egészséges spermiumai voltak, míg 56-an rossz minőségű hímivarsejtekkel rendelkeztek.

Az eredmények alapján a kutatók arra jutottak, hogy a 22 óra 30 perc előtt lefekvő önkéntesek 2,75-ször nagyobb eséllyel rendelkeztek jobb minőségű spermiumokkal, mint a 22:30 és 23:30 között aludni térők. Még rosszabb helyzetben voltak azok a férfiak, akik 23:30 után döntöttek úgy, hogy takaréküzemmódba teszik magukat, ők negyedakkora eséllyel vághatnak neki a családalapításnak, mint az eleget alvók.

A hímivarsejtek állapota az alvás idejének további csökkenésével még inkább romlott.

Forrás: Pixabay

Miért hat károsan a kialvatlanság a spermiumokra?

Az alvás egyik kulcsszerepe abban rejlik, hogy szabályozza a hormontermelést és csökkenti a stressz-szintet. Nem meglepő módon mindkettő hatással van a fertilitásra, így az alvásmegvonás arra kényszeríti az immunrendszert, hogy túlműködjön, és megtámadja az egészséges spermiumokat.

– nyilatkozta Hans Jakob Ingerslev professzor, a tanulmány társszerzője.

– tette hozzá.

Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Ingerslev és kollégái az alvás minőségét külön vizsgálták, ám itt nem sikerült a fentihez hasonló összefüggéseket feltárni; úgy tűnik, azoknak, akik éjszaka valamilyen okból többször felébrednek, nem kell aggódniuk a hímivarsejtek károsodása miatt.

A felfedezést az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) éves gyűlésén ismertették, de a kutatás egyelőre még nem jelent meg tudományos folyóiratban.

Egyre több a terméketlen férfi

Egy nemrégiben közölt kutatás arról számolt be, hogy egyre kisebb az Európában és a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermiumszáma: 1973 és 2011 között 52,4 százalékkal csökkent az egy milliliter spermára jutó spermiumszám.

Hagai Levine, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora és kutatótársai 7518 tanulmány spermiumszámra vonatkozó adatait vizsgálták meg. Ezek közül kizárták azokat, amelyek olyan férfiakat vizsgáltak, akik terméketlenek voltak, vagy krónikus betegségben szenvedtek. Végül a tudósok 185 kutatás összesen 43 ezer férfin elvégzett, 244 spermiumszámlálásra vonatkozó adatait elemezték.

A nyugati férfiak milliliterenkénti hímivarsejtszáma a statisztikai átlag szerint 1973 és 2011 között évente 1,4 százalékkal, a spermamintánkénti spermiumszám 1,6 százalékkal csökkent.

Forrás: Northfoto

Ezek az adatok azok a férfiakra vonatkoznak, akiknél nem bizonyosodott be, hogy termékenyek. A már gyermeket nemző férfiaknál az éves visszaesés mind milliliterenként, mind mintánként 0,8 százalék volt.

(Independent)