Jelenleg Ausztráliában élnek a leghosszabb ideig a férfiak

2019.08.30. 09:24

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem legfrissebb kutatása szerint az ausztrál férfiaknak ma már jóval hosszabb a várható élettartama, mint a más országokban élő társaiknak. A tudósok ezúttal egy új módszerre támaszkodtak ennek mérésére, amely bemutatja a történelmi halálozási körülményeket, összehasonlítva az idősebb generációkkal.

A konfliktusok hiánya is fontos szempont

A közvélekedés és a legtöbb vizsgálat szerint Japán és az északi, skandináv országok teljesítenek a legjobban az egészség, a jólét és a hosszú élet szempontjából, de Ausztrália is felkerült az élbolyba.
Az eredmények szorosan kapcsolódnak a hosszú távú stabilitáshoz és ahhoz a tényhez, hogy Ausztráliában régóta igen-igen magas a várható élettartama – mondta Dr. Collin Payne, a tanulmány társvezetője. – Az olyan, egyszerű dolgok, mint például az elegendő élelemforrás és a nagyobb konfliktusok és válságok hiánya, óriási szerepet játszanak ebben.

Testünk és elménk kora nem feltétlenül egyenlő a kronológiai korunkkalForrás: pexels.com

A tanulmány szerzői szerint az ausztrál férfiak manapság átlagosan 74,1 éves kort élnek meg, amellyel átvették az első helyet a globális listán.

Az ausztrál nők ugyanitt a képzeletbeli dobogó előkelő, második fokára állhatnak fel a svájciak után.

A tanulmány 15 országból gyűjtött adatokat, Európából, Észak-Amerikából és Ázsiából.

Figyelembe vették az emberek életútját is

A kutatók az adatbázisok alapján csoportokat hoztak létre, amelyekben a listán szereplők születési és halálozási adatait rögzítették. Így meg tudták különböztetni a „korai" és a „késői" halálozásokat, ami lehetővé tette számukra, hogy kiválasszák az „átlag feletti túlélőket".
A várható élettartam többsége éppen a halálozási arányokon alapul egy adott időben – mondta Dr. Payne. – A legtöbb vizsgálat azonban túlságosan leegyszerűsíti ezeket az elemzéseket, például, nem ad információt az emberek életútjáról, arról, ahogyan az öregségi kor eléréséig éltek.

Az életkörülményekben keresendő a válaszForrás: pxhere.com

A kutatók most egy teljesen új megközelítést alkalmaztak, amely során megfigyelték a korábbi, 50, 60 és 70 évvel ezelőtti halálozási arányokat, a történelmi tényezőket, összehasonlítva az idősebb generációkkal. Ez lehetővé tette számukra, hogy megállapítsák, hogy valaki elérte vagy meghaladta-e a várható élettartamot a saját csoportjában. Dr. Payne szerint minden, 74 évesnél idősebb ausztrál tovább élt a kortársainak a felénél. Ugyanakkor a Japán és a skandináv országok továbbra is az élen járnak a várható élettartam tekintetében.

A kutatók most azt remélik, hogy elegendő adatot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy megnézzék, hogyan alakult a rangsor az elmúlt 30 vagy 40 évben. Tanulmányukat a Population Studies tudományos lapban publikálták.