Meglepő dolog került elő ennek a pitonnak a gyomrából

piton, óriáskígyó
Drasztikus beavatkozásra volt szükség
Vágólapra másolva!
A pitonok köztudottan képesek náluk akár jóval nagyobb zsákmányokat is felfalni, és az sem ritka, hogy megtámadják a saját fajtársaikat. Az óriáskígyók kedvenc táplálékainak hosszú a listája és megesett már az is, hogy krokodilokkal küzdöttek meg: a harcból hol a pitonok, hol a krokodilok jönnek ki győztesen. Az ausztráliai Monty nevű pitonnak most egy nagyméretű strandtörölközővel gyűlt meg a baja.
Vágólapra másolva!

Akár egy antilopot is képesek lenyelni

Harapni, rágni, nyelni. Első hallásra unalmas rutinfeladatnak tűnik mind az ember, mind az állatok számára. Számos kígyófaj, köztük a pitonok, épp ezért kissé „korszerűsítetták" táplálkozási szokásaikat és ki tudják akasztani az állkapcsukat, aminek segítségével

rágás nélkül, akár egészben is le tudják nyelni az ételt, legyen az akár egy antilop vagy egy krokodil.

Emésztőrendszerük ezután fokozatosan bontja le a „nagyobb falatokat". Ez a „módszer" igen jól működik egészen addig, amíg az elfogyasztott dolog valójában táplálék és nem valami más.

Extrém esetben akár egy krokodilt is képesek lenyelni Forrás: GG Wildlife Rescue

Egy szerencsétlenül járt ausztráliai piton valami rejtélyes oknál fogva egy határozottan ehetetlen tárgyat fogyasztott el ebédre: lenyelt egy nagyméretű strandtörölközőt. Ez viszont sajnálatos módon nem szerepelt az emésztés szempontjából támogatott tápláléklistán. A kígyót ezért egy kétségtelenül kellemetlen eljárás keretében meg kellett műteni.

Sürgősen meg kellett operálni

A kedvtelésből tartott pitonnak ezúttal szerencséje volt, mert a tulajdonosa azonnal intézkedett, amint meglátta, hogy az állat felvette az összecsavarodott törölköző hengerelt alakját, amit képtelen volt megemészteni. Monty a Sydney melletti Kisállat Specialista Kórházba (SASH) került, ahol gyorsan megműtötték.

Drasztikus beavatkozásra volt szükség Forrás: SASH

Az állatorvosok először érzéstelenítették a kígyót, majd készítettek néhány röntgenfelvételt, hogy megtudják, hol is helyezkedik el pontosan a törölköző a testében.

Ezután szó szerint lenyúltak a torkán egy hosszú fogóval és nagyon lassan kihúzták belőle a tárgyat. A műtét eleinte igen nehezen ment, ám a törölköző nagy része végül mégis könnyedén kicsúszott; ezt az állatorvosok egy videón örökítették meg.

Noha a beavatkozás első pillanatra talán egy kissé brutálisnak és invazívnak tűnik, Monty nagyon jól viselte. Már a műtét napján hazamehetett és a tulajdonosa szerint nem csak jól van, hanem „visszatért a boldog, éhes önmagához".