Keresse meg, hol volt a lakóhelye a 750 millió évvel ezelőtti Földön!

Föld
A Föld 750 millió évvel ezelőtt az interaktív térkép alapján
Vágólapra másolva!
Ha New Yorkot 170 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok korában építik, akkor onnan Afrika csupán egy rövid hajóúttal elérhetővé vált volna. Az új kutatások alapján összeállított, interaktív térkép szerint a jura földtörténeti időszakban a több tízmillió évvel ezelőtt kialakult szuperkontinens, a Pangea lassan vált szét és a kontinensek fokozatosan sodródtak a mai helyzetük felé. De mi történt útközben?
Vágólapra másolva!

Az Ian Webster szoftvermérnök által tervezett interaktív térkép azt mutatja meg, hogy a Föld kontinensei hogyan változtak meg mintegy 750 millió évvel ezelőtt. A technika felfedi azokat az időszakokat is, amikor a gleccserek fehérre festették a bolygót, amikor egysejtű szervezetek, például zöld algák sora jelent meg, de azt is, amikor az emberek és az éghajlatváltozás vált a világ legnagyobb fenyegetésévé.

Webster egyfajta digitális földgömböt épített, miközben a lemeztektonikát tanulmányozta.

Azt az elméletet követte, miszerint a Föld külső héja darabokra oszlik, amelyek az idő múlásával mozognak és „magukkal vonszolják a kontinenseket".

A Föld 750 millió évvel ezelőtt az interaktív térkép alapján Forrás: Ian Webster

– mondta Webster a LiveScience online tudományos portálnak. – Aztán támadt egy egészen újszerű ötletem.

A térkép egy webalkalmazás, amely Christopher Scotese geológus és paleogeográfus által készített geológiai modelleken alapul. Az oldal a Caltech és a Sydney-i Egyetem által kifejlesztett GPlates nevű szoftvert futtatja, amelyet geológusok használnak a lemezes tektonikai rekonstrukciók időbeli megjelenítésére.

Ilyen közel helyezkedett el egymáshoz New York, Moszkva és Sydney Forrás: Ian Webster

A felhasználó egyszerűen beírja egy város nevét, hogy megnézze, hol helyezkedett el több millió évvel ezelőtt a bolygón.

Párizs például 600 millió éve a víz alatt rejtőzött, majd 200 millió éve egy Kanadához közeli helyre „költözött". Az interaktív térkép azt is elárulja, milyen dinoszauruszok rejtőzhettek a felkeresett pont közelében.

A Föld a különböző földtörténeti időszakokban Forrás: Ian Webster

A modell lehetővé teszi, hogy a bolygó különböző időpontjai között barangolhassunk, például amikor megjelentek az első többsejtű életformák, vagy az első virágok és hominidák.

mutatott ár Webster. – Míg a Föld 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, az első szárazföldi növények csak körülbelül 430 millió éve jelentek meg; eközben azonban számos, érdekes esemény történt.

Hozzátette: izgalmas azt látni, hogy az Appalache-hegység hegységrendszere például korábban legalább olyan magas volt, mint a Himalája.

Az interaktív térkép ide kattintva elérhető. A bal felső sarokba tudja beírni a település nevét, majd fent kiválasztani a földtörténeti korszakot.