Több száz delfin teteme vetődött a francia partokra év eleje óta

delfintetem
Egy holt delfin a dél-nyugat-franciaországi Lacanau közelében lévő tengerparton.
Vágólapra másolva!
Mintegy 670 delfin teteme vetődött partra az év eleje óta az Atlanti-óceán francia szakaszán - közölte az emlősökkel és tengeri madarakkal foglalkozó Pelagis Obszervatórium.
Vágólapra másolva!

Az intézet szerint január eleje óta több partra vetődést tapasztaltak, mint az előző év azonos időszakában.
Tavaly hozzávetőlegesen több mint 11 ezer delfintetemet találtak a francia partokon.
A Pelagis szerint

az elpusztult állatok száma valószínűleg sokkal magasabb, mivel a tetemek egy része nem sodródik ki a partokra, hanem lesüllyed az óceán fenekére.

A La Rochelle-i Egyetem kutatója és a Pelagis munkatársa, Matthieu Authier szerint a legsúlyosabban érintett terület idén a Vizcayai-öböl partvonala, különösen az északnyugat-franciaországi Vendée és Bretagne régiókban.

Egy holt delfin a dél-nyugat-franciaországi Lacanau közelében lévő tengerparton. Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/31/mutilated-dolphins-wash-up-on-french-coast-in-record-numbers#img-1

Az intézet szerint az állatok jelentős részén halászhálóval történt véletlen befogás jelei láthatóak. Az állatvédelmi aktivisták szerint

a sűrű szövésű hálók a felelősek a delfinek pusztulásáért.

A Sea Shepherd nevű állatvédő szervezet közleményében azzal vádolja a halásztársaságokat, hogy "felháborító hozzáállássukkal" az egész szakmát beszennyezik.
Olivier Le Nezet, a bretagne-i halászati bizottság elnöke a francia televízióban ugyanakkor bírálta az állatvédőket, mondván, hogy azok "zaklatást" követtek el, amikor állítólag órákon át filmezték éjszaka az épp dolgozó halászokat.

Holt delfinek sorba téve La Tremblade településen, Nyugat-Franciaország atlanti-óceáni partján. Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/31/mutilated-dolphins-wash-up-on-french-coast-in-record-numbers#img-2

A francia kormány idén kidolgozott egy tervet a delfinek védelmére, amely a téli időszakban kötelezővé tenné bizonyos fenékhálós halászhajók számára akusztikus jeleket kibocsátó eszközök használatát.

(Forrás: MTI)