Nyomkövető gallért kapott tíz nepáli vörös panda egy tudományos kutatáshoz

2020.06.05. 20:26

Tíz vörös pandát szereltek fel GPS nyomkövető gallérral nepáli kutatók, hogy tanulmányozhassák az állatok viselkedését és életmódját.

A műholdas megfigyelést lehetővé tevő gallérokat hat nőstény és négy hím vörös pandára, más néven vörös macskamedvére erősítették fel Nepál keleti, erdős vidékén, az indiai határ közelében. A projektről pénteken tájékoztattak a kutatók, akiknek munkáját a nepáli kormány és a vörös pandák védelmére létrehozott szervezet, a Red Panda Network (RPN) finanszírozza. 

Vörös panda, vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens).Forrás: https://www.redpandanetwork.org/press-release-ten-red-pandas-collared-in-nepal-for-groundbreaking-study/

A kutatást vezető Damber Bista, a Queenslandi Egyetem hallgatója, az RPN biológusa elmondta: a GPS által küldött adatokból a vadon élő pandák mozgását, társas viselkedését, jellegzetes szokásait tudják nyomon követni. A gallérok minden két órában rögzítik az állat tartózkodási helyét. Az adatokat egy éven át továbbítják a műszerek a műholdas rendszerbe.
A vörös pandákat tavaly szeptember és december között szerelték fel a gallérokkal. A kísérlet egy nemzeti parkon kívül zajlik. A kutatók szerint rendben folyik a megfigyelés, az állatok jól vannak.
Először használnak Nepálban GPS-t vörös pandák nyomonkövetésére. Az országban mintegy ezer vörös panda él, a legtöbb a himalájai régióban.

(Forrás: MTI)