A szigorúbb intézkedéseknek, ítéleteknek és büntetéseknek köszönhetően jelentősen, 63 százalékkal esett vissza az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában - közölte a környezetvédelmi minisztérium. Az országban az orvvadászatért kapható pénzbüntetés 200 ezerről 25 millió namíbiai dollárra (3,3 millió forintról 422,5 millió forintra), a börtönbüntetés 20 évről 25 évre emelkedett.

Régóta várt jó hírt közöelt Romeo Muyanda, a namíbiai környezetvédelmi minisztérium szóvivője, aki szerint jelentős mértékben csökkent az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában: eddig mindössze 17 eset történt 2020-ban, míg 2019-ben összesen 46 incidens vált ismertté.

A kisebb mértékű, elefántok elleni orvvadászat is visszaesett, idén csupán két esetet jelentettek, szemben a 2019-ben történt 13-mal.

Nőttek az esélyei a kihalás szélén álló déli szélesszájú orrszarvúknakForrás: http://wwf.panda.org/knowledge_hub/endangered_species/rhinoceros/african_rhinos/white_rhinoceros/

Namíbia a Dél-Afrikai Köztársaság után a világ második legnagyobb szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) populációjának szolgál otthonul– közölte a Save the Rhinos nonprofit szervezet, hangsúlyozva, hogy a dél-afrikai országban él a világ megmaradt keskenyszájú orrszarvúinak (Diceros bicornis) egyharmada.

A rinocéroszok orvvadászata évtizedek óta jelent problémát Afrika déli részén, különösen a szomszédos Dél-Afrikai Köztársaságban és Botswanában. Számos orvvadászat-ellenes intézkedés született, például levágták az állatok tülkeit és szigorúbb rendszabályokat hoztak.Namíbiában az orvvadászatért kapható pénzbüntetés 200 ezerről 25 millió namíbiai dollárra (3,3 millió forintról 422,5 millió forintra), a börtönbüntetés 20 évről 25 évre emelkedett.

Az orrszarvúakat tülkükért vadásszák, főleg Ázsiában ugyanis a hagyományos orvoslásban használják, és státuszszimbólumként tartják számon.

A keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) ma már kritikusan veszélyeztetett fajForrás: Wikimedia Commons

Muyanda elmondta, hogy főként a fokozott földi és légi ellenőrzéseknek, a lakosság együttműködésének és az elítélt orvvadászok esetében hozott szigorúbb büntetéseknek köszönhető a csökkenés.
Szintén tényező a bűnüldöző szervekkel, például a namíbiai rendőrséggel, a namíbiai védelmi erőkkel és a namíbiai központi hírszerzéssel való remek együttműködés"– fogalmazott a szóvivő, aki szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban bevezetett nemzetközi utazási tilalom nem játszott jelentős szerepet az orvvadászat mértékének csökkenésében.

(MTI, REUTERS)