70 millió éve vedlenek a madarak

madár, madarak, repülés
Vágólapra másolva!
Legalább 70 millió éve kezdtek el vedleni az ősi madarak és a tollas dinoszauruszok egy új kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

Kínai és izraeli tudósok a Current Biology című tudományos folyóiratban mutatták be vizsgálataik eredményét, amely szerint az ősi madarak legalább 70 millió éve kezdtek el fokozatosan vedleni, hogy repülési képességüket minden évszakban meg tudják tartani. A tollak nemcsak a repülésben, hanem testhőmérsékletük megőrzésében is segíti a madarakat. A színek révén fontos eszköz továbbá például a többi madárral való kommunikációban is.

Amikor a régebbi tollak elhasználódnak és nem tudják már ellátni funkciójukat, vagy újakkal kell őket pótolniuk, vagy le kell őket vedleniük a madaraknak. Korábbi tanulmányok arra jutottak, hogy a jelenleg élő különböző madárfajoknak különböző a vedlési stratégiájuk, fokozatosan vagy nem fokozatosan végzik azt az élőhelyükkel és a repülési képességeikkel összefüggésben.

A részleges vedléssel a madarak fokozatosan pótolják tollaikat, a két szárny esetében szimmetrikusan.

A rendezett és lassú vedlés segíti őket abban, hogy egész évben röpképesek maradjanak. A nem fokozatos vedléssel a madarak egyszerre pótolják az összes szárnytollukat, így ebben az időszakban nem tudnak repülni. Bizonyos röpképtelen madarak, például a galápagosi kormorán (Phalacrocorax harrisi) rendszertelenül dobják le tollaikat.

Az ősi madarak vedlési stratégiájának tanulmányozásához a Kínai Tudományos Akadémia Gerinces Őslénytani és Paleoantropológiai Intézete (IVPP) és az izraeli Haifai Egyetem tudósai 302 jelenleg élő madárfaj levedlett tollainak adatait gyűjtötték össze.

Forrás: Stvorecz Adrián

A vizsgált fajok között 51 röpképtelen madár volt, 61 faj csak a vedlési időszakban volt röpképtelen, 190 faj pedig egész évben képes volt a repülésre.

A modern madarak törzsfejlődését figyelembe véve a tudósok arra jutottak, hogy a legkorábbi madarak legalább 70 millió éve kezdtek el fokozatosan vedleni.

A tudósok számos tollas dinoszauruszfosszíliát is tanulmányoztak. A részleges vedlésre utaló bizonyítékokat találtak például egy Mikroraptor-fosszíliánál. Ez a négyszárnyú dinoszaurusz a korai kréta időszakban élt mintegy 120 millió éve.

A felfedezés alapján elmondható, hogy a Mikroraptor stabil repülésre volt képes egész évben.

(MTI/Hszinhua)