Ön mindig képes élénk és történetszerű álmokat felidézni?

álom
Az álom szakaszai sokkal összetettebbek, mint azt gondoltuk volna
Vágólapra másolva!
Egy új elemzés szerint az álmok minősége és összetettsége az alvás szakaszaival változik. Míg a tudósok korábban azt gondolták, hogy az álmok csak a REM-fázis során jelentkeznek, ám a legújabb kutatások szerint néha még akkor is fel tudjuk idézni őket, ha nem ebben a figyelmi állapotban ébresztenek fel bennünket.
Vágólapra másolva!

Más és más az álmaink minősége

Hogy az álmodásnak ez a két típusa eredendően különbözik-e, azt az idegtudósok még mindig nem tudják teljes bizonyossággal. A legtöbb kutatás szerint ha az alvás röpke REM-fázisában ébresztenek fel minket, csak akkor vagyunk képesek kidolgozott, élénk és érzelmi történetszerű álmokat felidézni.

Ezzel szemben ha nem ebben a figyelmi szakaszban ébredünk fel, akkor kevésbé emlékezünk az álmaikra, és maguk az álmok is inkább csak gondolatszerűek.

És bár ezek fontos megállapítások, de leginkább szubjektív jelentéseken alapulnak: ha ugyanis a leírás hosszát ellenőrizzük, akkor a „kidolgozásbeli különbségnek eltűnnek vagy erősen csökkennek". A brazíliai kutatók most azonban kifejlesztettek egy nagy sebességű elemző eszközt, amely képes kvalitatív jelentéseket elkészíteni és azokat objektívebb grafikon formájában megjeleníteni. Eredményeiket a PLOS ONE tudományos szaklapban publikálták.

Az álom szakaszai sokkal összetettebbek, mint azt gondoltuk volna Forrás: francescoch/iStock

– mondta Sidarta Ribeiro, a brazil São Paulo Egyetem idegtudósa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az elemzésünk folyamatának automatizálása azonban lehetővé tette a strukturális különbségeknek az első kvantitatív mérését.

Talán többféleképpen álmodhatunk

A tanulmány során a kutatók húsz résztvevő 133, korábban összegyűjtött álommal kapcsolatos jelentéseire támaszkodtak: az önkénteseket az alvás különböző szakaszaiban ébresztették fel, és a kutatók grafikusan ábrázolták az elmesélt álmaikat, helyettesítve azokat egy gráf csomópontjaival.

Strukturális felépítésüket elemezve az új eszköz megállapította, hogy a REM-fázisban írt jelentések sokkal összetettebbek és a más alvásszakaszokhoz képest tele vannak összekapcsolt információkkal.

Sokan nem is gondolnák, milyen fontos az álmok szerepe Forrás: Pexels

– mutatott rá Joshua Martin, a berlini Humboldt Egyetem idegtudósa. – Ezek az eredmények azért fontosak, mert megmutatják, hogy a számítási módszerek alkalmazhatók annak tanulmányozására, hogy hogyan álmodunk.

És bár a nem REM-alvás leginkább valamilyen regenerációs funkcióval rendelkezik, a tudósok még mindig nem biztosak abban, hogy

miért léteznek ezek az álmokkal teli fázisok.

Az új kutatás azt sugallja, hogy ha az álom ebben a szakaszban valóban más minőségű, akkor az álmokat különféle mögöttes mechanizmusok vezérelhetik, amelyek eltérő szerepet játszhatnak biológiánkban.