Különös mancslenyomatok díszítik az 1500 éves ház padlóját

mancsnyom
A kutatók kutya mancsnyomatot fedeztek fel a ház egyik terrakotta padlólapján
Vágólapra másolva!
A régészek egy különös kinézetű, 1500 éves házat fedeztek fel Törökországban, amelyet úgynevezett illuzórikus falfestmények és terrakotta csempék díszítettek, míg az egykori padlón többek között egy kölyökkutya mancsnyomai láthatóak.
Vágólapra másolva!

A házat a kutatók szerint egykor a hadsereg vagy a katonaság tagjai használhatták.

– mondta Frances Gallart Marqués, a Harvard Művészeti Múzeumok kurátori munkatársa az Amerikai Régészeti Intézet (AIA) és a Klasszikus Tanulmányok Társasága (SCS) éves találkozóján, amiről an LiveScience online tudományos portál számol be. – Ezek az állatok valószínűleg azelőtt jártak a csempéken, mielőtt azok teljesen kiszáradtak volna.

A kutatók kutya mancsnyomatot fedeztek fel a ház egyik terrakotta padlólapján Forrás: Archaeological Exploration of Sardis/President and Fellows of Harvard College

A tudósok a padlólapokon rajzokat is találtak: ezek első ránézésre csirkét vagy kacsát ábrázolhatnak és valószínűleg száradás előtt, ujjal rajzolhatták őket. A mancsnyomatok és a „csirkedíszek" ráadásul jól illeszkednének a ház falfestményeinek „fantáziadús" stílusához.

– mutatott rá a virtuális találkozón Vanessa Rousseau, a minnesotai St. Paul-i Szent Tamás Egyetem művészettörténeti adjunktusa. – A festmények színeinek és illúzióinak keveréke a padló esetleges csirkedekorációival kombinálva, valamint az ablakokon át érkező fény, egykor fantasztikus összhangot teremthetett.

Hozzátette: el lehet képzelni, ahogy „festett márvány és drapéria kissé szürreális szédítése veszi körül" a helyet, míg az ablakon át beáramló fény „ráragyog a madarak nyomaira a terrakotta padlón".

Egy madarat / csirkét is a terrakotta padlólapkába véstek Forrás: Archaeological Exploration of Sardis/President and Fellows of Harvard College

Noha a festmények és a kölyökkutyák ábrázolása talán játékosnak tűnnek, a házban talált öt hosszú kard (amelyek hossza általában meghaladta az 50 centimétert) felveti annak a kérdését, hogy a lakosai vajon részt vettek-e a korabeli háborúkban.

A régészek szerint a válasz igen. A házban ugyanis olyan övcsatokra is rábukkantak, amelyeket egykor a katonaság tagjai viseltek, valamint egy ólomzárat is felfedeztek a helyszínen, amelyet a hivatalos dokumentumok bélyegzésére lehetett használni.

– magyarázták a kutatók, akik a Harvard Egyetem Sardis Expedíciójában dolgoznak, amit Nicholas Cahill professzor, a Wisconsin – Madison Egyetem professzora irányít.

A házat több mint 200 évig használták, majd egy földrengés pusztította el a hetedik század elején.