750 halott pelikánt találtak Szenegálban

pelikán, illusztráció
Great white pelicans eat fish provided by Israeli farmers at a water reservoir in the Emek Hefer valley, north of Tel Aviv, on November 27, 2020. - An estimated 50,000 pelicans stop off in Israel during their annual migration from the Balkans to Africa, where they enjoy a mild winter before returning to Europe. They rest and feed for weeks, causing chaos for fish farmers, whose outdoor commercial pools and reservoirs provide rich pickings. Farmers have tried to deter them with loudspeakers, laser beams and by firing blank rounds from rifles. In their desperation, they have come up with another way: offering the birds a free lunch. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyelőre senki sem tudja, mi okozta 750 pelikán halálát Szenegálban - írja a The Guardian. A tömeges pusztulást okát vizsgálják, a madárinfluenzát azonban már az első elemzések kizárták.
Vágólapra másolva!

A szenegáli Djoudj madárrezervátum a UNESCO világörökség része, a Szenegál-folyó deltavidékén terül el, szavannái, csatornái, mocsarai és tavai majdnem 400 faj több mint hárommillió költözőmadarának adnak otthont minden évben, miután a Szahara felett átrepülve megérkeznek Nyugat-Afrikába.

Január 23-án a rezervátum vadőrei 750 pelikán tetemét találták meg. A hatóságok nyomozást indítottak, mintát vettek a madarakból, hogy kiderítsék, mi okozta a halálukat. A látogatást, így a rezervátum folyóin szokásos kenutúrákat is felfüggesztették.

A rezervátumot több száz madárfaj látogatja, de csak a pelikánok haltak meg.

Még januárban megjelent a nagyon fertőző H5N1 madárinfluenza egy szenegáli baromfitelepen, ami miatt 100 ezer csirkét kellett leölni, azonban ez esetben kizárták a madárinfluezát mint a pelikánok halálának okát.

"A madárinfluenza csak a magvakon élő szárnyasokat sújtja, a pelikán azonban halat eszik. Nem írhatjuk a H5N1 számlájára a pusztulásukat. Meg kell várnunk a laboreredményeket, néhány napon belül megkapjuk őket" - mondta el az AFP-nek Bocar Thiam, a rezervátum igazgatója.