Zeusznak ajánlották áldozatként ezt a különleges tárgyat

bika, zeusz, olümpea
A figura megtisztítása után égéstől származó nyomokat találtak a felületén, ami az oltár tüzének hatására keletkezhetett
Vágólapra másolva!
A görögországi régészek egy bika bronzból készült szobrára bukkantak az ősi olimpiai játékok helyszínén, Olümpia romvárosában. A háromezer éves figurát valószínűleg a Zeusznak szánták áldozatként, amelyet az olümpiai görög isten oltárán ajánlottak fel egyfajta fogadalomként.
Vágólapra másolva!

A Görög Kulturális Minisztérium szerint a bika valamikor Krisztus előtt 1050 és 700 között készült. A felfedezés a szerencsének is köszönhető: egy régész vette észre az apró szobor egyik szarvát, ami a heves esőzés után kilógott a földből.

A szinte teljesen ép figurát fáradtságos munkával tisztították meg az üledéktől, ami után égéstől származó nyomokat találtak a felületén.

Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy a bika a Zeusz oltárán tett ezer fogadalmi felajánlás egyike lehetett; míg az égési nyomok az oltár tüzének hatására keletkezhettek.

A figura megtisztítása után égéstől származó nyomokat találtak a felületén, ami az oltár tüzének hatására keletkezhetett Forrás: Courtesy of the Greek Ministry of Culture

– írta a Kulturális Minisztérium egy nyilatkozatban, amit a Smithsonian Magazine idéz. –Az állatok az emberi túlélést és a teremtést is szimbolizálták egészen a modern időkig.

Hozzátették: ennek az alapvető szerepnek az elismeréseként az ókori görögök különleges szerepet szántak az állatnak a vallási életben.

Egy híres görög mítosz szerint ráadásul Zeusz bika képében rabolta el Európé hercegnőt.

Az Agence France-Presse jelentése szerint a bikát az Altis, Zeusz szent ligete közelében találták meg. A ligetben vagy körzetben álltak egykor Zeusz és Héra templomai, az olimpiai játékok adminisztratív épületei, valamint egyéb rituális jelentőségű helyszínek.

A figura Görögország úgynevezett geometriai periódusának idejére datálható, amikor a klasszikus civilizáció számos fontos jellemzője kezdődött. Amint azt a Metropolitan Museum of Art megjegyzi, a görög városállamok ekkor kezdtek el nagy templomokat és szentélyeket építeni a védőszentjeik számára, fejlődésnek indult a írás és a művészetek, megélénkült a kis-ázsiai és dél-itáliai városokkal folytatott kereskedelem.