Meghalt 80 évesen a post-it cédula feltalálója, Spencer Silver kémikus - tudatta a 3M vállalat, melynek több tízezer terméke közül a kis ragasztós papírdarab az egyik legismertebb.

Spencer Silver május 8-án halt meg otthonában a család gyászjelentése szerint.

A férfi 1968-ban a cég laborjában dolgozott, amikor egy egyedülálló ragasztószert fedezett fel - írta a 3M. Az új szerrel könnyen oda lehetett erősíteni a cédulákat a felületekhez, le is lehetett venni, sőt akár máshova is fel lehetett ragasztani anélkül, hogy nyomot hagyott volna.

Silver éveken át kereste, hol lehetne a gyakorlatban hasznosítani a ragasztót, olyan megoldásnak hívta, amely még "keresi a problémát".

1974-ben kollégájának, Art Frynak támadt az az ötlete, hogy használják a ragasztót könyvjelzőkön, így nem esnének ki a daloskönyvből, amelyből a templomban énekel.

A terméket eredetileg Press 'n' Peel cédulának hívták,

de 1977-ig nem dobták piacra, és 1980-ig nem is aratott sikert. Ekkor nevezték el post-itnek. Ma ez a 3M fogyasztóknak szánt termékei közül az egyik legnépszerűbb.

Silver 1996-ban a cég kutatójaként ment nyugdíjba, miután 37 találmányát szabadalmaztatta. Számos díjat is nyert, köztük 1998-ban az Amerikai Kémiai Társaság kreatív feltalálóknak alapított elismerését - írta megemlékezésében a 3M.