Először észleltek hazánkban egy pintyfajt

trombitás sivatagipinty
Trombitás sivatagipinty (Bucanetes githagineus). Fotó: Bárdos Tibor
Vágólapra másolva!
Akasztó külterületén járva egy útról felszálló, vastag, sárga csőrű madár ragadta meg Bárdos Tibor, természetvédelmi őrkerület-vezető figyelmét 2021. május 10-én. A madár felszállt egy közeli akácfára, így lehetőség volt alaposabban is megfigyelni és lefotózni. Kiderült, egy tojó trombitás sivatagipinty (Bucanetes githagineus) került szem elé. A fajt most először észlelték Magyarországon, így ha a hazai Nomenclator Bizottság is elfogadja az adatot, akkor hivatalosan is elmondhatjuk, hogy új fajjal bővült a hazai fajlista.
Vágólapra másolva!

A trombitás sivatagipinty Spanyolországban, a Kanári-szigeteken, Afrika északi részén, Ázsia keleti és középső területein honos. Kóborlásai során eljutott már Európa északi részére is, de a Kárpát-medencében eddig még nem azonosították.

A madár testhossza 12,5-15 centiméter, testtömege 16-25 gramm. Magvakkal, rügyekkel, hajtásokkal táplálkozik. Állománya stabilnak tekinthető, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.

Trombitás sivatagipinty (Bucanetes githagineus). Fotó: Bárdos Tibor Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/eloszor-eszleltek-hazankban-egy-pintyfajt-262

Az Akasztónál megfigyelt tojó két percig mutatta magát, majd berepült egy közeli szőlőültetvénybe. Azóta sok madarász kereste már, de nem került újra szem elé.

(Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park)