Megdöbbentő emberi áldozatok helyszínén éltek

Ringheiligtum Pömmelte
A Ringheiligtum Pömmelte még számos titkot tartogathat
Vágólapra másolva!
A német „Stonehenge" egy ősi hely, amely rituális szertásairól és rémes emberi temetkezéséről ismert, ám a legújabb kutatások alapján egy másik célt is szolgált: a régészek szerint néhányan az otthonuknak hívták. A szakemberek nemrég találtak bizonyítékokat a lakóházakra.
Vágólapra másolva!

A régészek két ház maradványait, valamint húsz árkot és két emberi temetés nyomait tárták fel a májusban kezdődött ásatások során. Ezek jó okot adtak a helyszíni munkálatok folytatására, amikor a szakemberek újabb lakóházakat találtak, így a helyszínen összesen 130 épületet fedeztek fel.

A Ringheiligtum Pömmelte madártávlatból Forrás: Quelle: dpa/jew hpl

– írja a Heritage Daily online tudományos portál.

A kutatók már évszázadok óta tudnak az Egyesült Királyságban található, „eredeti" Stonehenge-ről, ám csak 1991-ben fedezték fel Németország ehhez hasonló építményét. A fa vagy kő jelzőtáblákkal épített, kör alakú, őskori emlékművet egy repülőgépes út során vették észre, teljesen véletlenül.

A német henge Pömmelte falu közelében található, Berlintől mintegy 136 kilométerre délnyugatra, és ezzel a Ringheiligtum Pömmelte nevet kapta, amely magyarul a „Pömmelte gyűrűs szentélyét" jelenti.

A szentély faoszlopai egykor több koncentrikus körben voltak elrendezve, a legnagyobb átmérőjük körülbelül 115 méter volt. Ez azt jelenti, hogy a Ringheiligtum Pömmelte valamivel nagyobb lehetett, mint az angliai Stonehenge.

A Ringheiligtum Pömmelte még számos titkot tartogathat Forrás: Flickr

A németországi helyszínen a tudósok egyre több olyan temetkezés nyomaira bukkantak, amelyekben gyermekek, tinédzserek és nők eltört csontjai hevertek.

Az Antiquity tudományos szaklapban korábban publikált tanulmány szerint az áldozatokat rituálék keretében, kegyetlenül ölhették meg. A régészek ugyanitt baltákat, ivóedényeket és állatok csontjait is megtalálták.

Az új lelet azonban a lakóotthonok első bizonyítéka a helyszínen, amely a késő neolitikum és a korai bronzkor emléke, amikor az építmény valószínűleg elpusztult. A régészek a tervek szerint 2021 októberében folytatják az ásatásokat a Ringheiligtum Pömmelténél.