Egy mikrobiológus elárulta, milyen lények laknak az ágyunkban

alvás
Megesik, hogy folyton csak aludnánk
Vágólapra másolva!
Ágyunk valóságos kis állatkert, amelyben nyüzsögnek a különféle organizmusok – írja a The Conversation magazinban megjelent cikkében a Westminsteri Egyetem mikrobiológusa. Kéretlen ágytársainkat verejtékkel, nyállal, korpával, az ágyra hulló ételdarabkákkal tápláljuk, és ezzel tökéletes környezetet biztosítunk megtelepedésükhöz. Bemutatjuk, milyen teremtményekkel osztjuk meg álmainkat.
Vágólapra másolva!

Baktériumok

Egy 2013-as francia kutatásban azt vizsgálták, milyen baktériumok nyüzsögnek a kórházi ágyneműkön. A kutatás eredménye alapján az egyik leggyakoribb ágylakó mikrobacsoport a Staphylococcus, amelyek normális esetben ártalmatlanok, ám ha nyílt sérülésünk van, a seben bejutva komoly fertőzéseket okozhatnak. A tünetek súlyossága Staphylococcus fajtól függ.

A Staphylococcus aureus például különösen fertőző, és a bőrbetegségeken túl tüdőgyulladást is okozhat. A tanulmány megállapításai szerint a vizsgált francia kórházakban az S. aureus főként a párnahuzatokon telepedett meg, és néhány törzs ellenállt az antibiotikumoknak is.

A S. aureus Pásztázó elektron-mikrogramja Forrás: Wikimedia Commons

A publikáció szerzői azt találták, hogy a staphylococcusok mellett szép számmal fordultak elő Gram-negatív baktériumok is, utóbbi csoport legismertebb képviselője az E. coli. A Gram-negatív baktériumok világszerte komoly egészségügyi problémát jelentenek, sok törzsük gyógyszerre rezisztens, a szervezetbe jutva többek között húgyúti fertőzést, agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, hasmenést idézhetnek elő.

Éppen ezért nagyon fontos a vécéhasználat utáni alapos kézmosás, hiszen ezzel megakadályozzuk a kockázatos baktériumok széthurcolását otthonunkban.

Különféle E. coli baktériumok Forrás: Wikimedia Commons

Fontos megjegyezni, hogy az idézett tanulmány megállapításai elsősorban a kórházakra érvényesek, de ez nem jelenti azt, hogy a hálószobánkba nem juthatnak be veszélyesebb mikroorganizmusok. A Stanford Egyetem szintén 2013-ban közzétett publikációja azt állapította meg, hogy

az emberek nagyjából egyharmadának testében található meg a Staphylococcus aureus, és ezek a személyek képesek nagy számban terjeszteni a fajt.

Ízeltlábúak

Alvás közben körülbelül 500 millió bőrsejttől szabadulunk meg, ami valóságos csemege a háziporatkák (Dermatophagoides) számára. Az atkák és ürülékeik komoly allergiás reakciókat – például asztmát – okozhatnak az arra fogékonyaknál.

Poratka Forrás: Wikimedia Commons

Ugyan azt nem igazolták még tanulmányok, hogy az ágyneműk közt megbújó ágyi poloskák (Cimex lectularius) betegségeket terjesztenének, csípéseik kellemetlen bőrirritációval járhatnak, nem beszélve a mentális problémákról (szorongás, álmatlanság), amit jelenlétük idéz elő. Az ágyi poloskák elsősorban a puha felületeken (ruhákon, táskákon) utazva jutnak el az ágyakba.

Atkák ellen hatékony fegyver, ha az ágyneműket magas hőfokon mossuk, az ágyi poloskák kiirtásához azonban szakember segítségére van szükség.

Vérszívó ágyi poloska (Cimex sp.), számítógépes illusztráció Forrás: Origo

Hol bújhatnak meg a kórokozók leggyakrabban a házban?

A piszkos háztartási eszközök (fürdőkád, vécé, törülköző, ruha, konyhai felületek), és háziállatok valóságos melegágyai a kórokozóknak.

A konyharuhákon, fürdőszobai törülközőkön főként S. aureus és E. coli fajok fordulhatnak elő. Ha nem megfelelően mossuk ki ezeket, akkor a mikrobák a ház többi pontjára - így a háloszobába - is eljuthatnak. A Journal of Forensic and Legal Medicine című orvosi szaklap 2007-es kutatása szerint,

még az alapvetően nemi betegségnek számító tripper is átadható rosszul tisztított törülközővel vagy ágyneművel.

Még az alapvetően nemi betegségnek számító tripper is átadható rosszul tisztított törülközővel Forrás: Pexels

A különböző mikroorganizmusok eltérő ideig maradnak életben az egyes felületeken. Az S. aureus például egy hétig aktív pamuton és két hétig fertőzőképes frottírszöveten, míg az olyan gombák, mint a hüvelygomba kórokozójának számító Candida albicans, akár egy hónapig is túlél a ruhaszöveteken.

Ugyancsak ellenállóak az influenza vírusok, amik nagyjából 8-12 óráig fertőzőképesek a különféle felületeken.

Jótanácsok

Habár teljesen nem tudjuk eltüntetni az ágyból a nem kívánatos vendégeket, szerencsére nem vagyunk tehetetlenek velük szemben,

a leghatékonyabb fegyver itt is a megfelelő higiénia.

Reggelente, a felkelést követően érdemes a lepedőket jó alaposan átszellőztetni. Az éjszaka során, alvás közben ugyanis nedvessé válhatnak, ezt a környezetet pedig a mikrobák nagyon szeretik. A matrac szintén jelentős forrása a kórokozóknak, idővel ugyanis felgyülemlenek benne a táptalajt jelentő elhullajtott bőrdarabok, ételmaradékok.

A mikrobiológus tanácsa, hogy használjunk mosható huzatot, azt kéthetente tisztítsuk, valamint havonta porszívózzuk az ágybetétet és az ágyalapot! Forgassuk rendszeresen a matracot, ha tíz évnél öregebb, cseréljük!

Nem érdemes háziállatainkat az ágyba engedni Forrás: PhotoAlto/Katarina Sundelin

Amennyiben meztelenül alszunk és sokat izzadunk, legalább heti egyszer mossunk ágyneműt! A párnahuzatokat ajánlatos két-három naponta cserélni. Az ágyneműk mosását érdemes magas hőfokon (40℃-60℃) végezni, és csak akkor használjuk őket újból, amikor már teljesen megszáradtak.

Ne feküdjünk izzadtan az ágyba, inkább fürödjünk le alaposan előtte, és nem utolsó sorban szabaduljunk meg sminkünktől, koszos zoknijainktól, mielőtt álomra hajtjuk a fejünket! Szintén sokat tehetünk a tisztaságért, ha háziállatainkat nem engedjük az ágyba, és nem fekve eszünk vagy iszunk.

(The Conversation)