Az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban

hőség
Súlyos egészségügyi következményei lehetnek a tartós hőhullámoknak
Vágólapra másolva!
A tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban a mérések kezdete óta - jelentette be csütörtökön az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S), amely szerint az elmúlt hónapot szokatlanul magas hőmérsékletek kísérték Finnországtól kezdve egészen az Egyesült Államokig.
Vágólapra másolva!

Vannak ugyan kilengések, de tartós tendenciának látszik a felmelegedés

"A globális átlaghőmérséklet tekintetében évről évre, vagy akár hónapról hónapra vannak kilengések. De végső soron, amit egyértelműen látunk, az egy globálisan észlelhető melegedés" - mondta Freja Vamborg, a szolgálat egyik vezető kutatója. Az adatok szerint a tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban 2019 és 2016 júliusai után.

Súlyos egészségügyi következményei lehetnek a tartós hőhullámoknak Forrás: AFP/Imaginechina

Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél. A Copernicus mérései 1950-ig nyúlnak vissza, ám rendszeresen egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal.

Számos régiót sújtottak szélsőséges időjárási jelenségek idén júliusban,

összhangban a kutatók előrejelzéseivel, amelyek szerint a globális felmelegedés hatására a hőhullámok rendszeresebbé és pusztítóbbá válhatnak, továbbá hevesebb esőzésekre kell számítani.

Világszerte sok kárt okozott a tartós hőség

Az Egyesült Államokban és Kanadában júniustól mért rekordmagas hőmérsékletek több száz ember halálát és erdőtüzeket okoztak. Kínában, Belgiumban és Németországban szélsőséges esőzések okoztak halálos áldozatokat követelő áradásokat.

Az egyre gyakoribb hőhullámok miatt az erdőtüzek száma is emelkedett Forrás: Getty Images

Ausztrália trópusi északi részén

az elmúlt hónapban mérték az eddigi legmagasabb napi maximumhőmérsékletet,

míg Afrika északi részén "csaknem mindenhol" magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Néhány régióban, köztük Németországban és Oroszország egyes részein a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet mértek.

(Forrás: MTI/Reuters)