Egy új kutatás kimutatta, hogy a 14. században uralkodó Eduárd walesi herceg példa nélkül álló, rendkívüli, fémmel díszített sírját fia, II. Richárd király készítette egyfajta középkori propagandaként, hogy megerősítse zaklatott uralmát, amit a franciákkal folytatott százéves háború mellett az 1381-ben Wat Tyler vezetésével kitört parasztfelkelés árnyékolt be.

A csatatéren elért sikereit nem tudta tartósan kiaknázni

Eduárd walesi herceg ragadványneve Fekete Herceg volt, amelyet egyes források szerint páncéljának színe miatt kapott, míg más tudósok úgy vélik, hogy a franciák elleni kegyetlenkedései végett hívták így.

A százéves háború kiemelkedő hadvezére 1330-ban született, ám hamarabb meghalt, mint az apja, így soha nem ülhetett Anglia trónjára.

Franciaországban katonai győzelmek sorozatát aratta, hadvezéri képességei meghaladták a korszak átlagát, ám a csatatéren elért sikereit nem tudta tartósan kiaknázni.

fekete hercegForrás: Origo

Valószínűleg vérhasban halt meg 1376-ban, és állítólag akkor került elő egy végrendelete, amelyben kijelentette, hogy azt szeretné, ha a síremléke fémből készülne, és „teljesen felfegyverkezve léphessen az égi háborúba". Ez a kutatók szerint akkoriban „példátlannak" számított Angliában. Egy évvel később a Fekete Herceg apja, III. Eduárd angol király is meghalt, és a herceg legidősebb életben maradt fia, II. Richárd 10 évesen a trónra lépett.

Egy új kutatás most felfedte, hogy a Fekete Herceg képmására használt fémötvözetek csaknem azonosak a herceg apjának, III. Eduárdnak készített síremlékben használt fémötvözetekkel – számoltak be a kutatók a Burlington Magazine című havi kiadványban megjelent cikkükben. – A közel azonos fémötvözetek más tervezési hasonlóságokkal, például a sírfeliratok feliratozási stílusával kombinálva azt sugallják, hogy a képmásokat valószínűleg ugyanaz a személy vagy emberek készítették, ugyanabból az anyagból és nagyjából ugyanabban az időben.

A propaganda eszközeit vetette be utódja

A szakemberek emellett olyan történelmi dokumentumokat is megvizsgáltak, amelyek rögzítettek egy hajót 1386-ban, amely márványt szállított III. Eduárd sírjához. Ez abban az időben történt, amikor II. Richárd már komoly problémákkal küzdött az uralkodása során, miután leverte a parasztok lázadását, akik megrohamozták a londoni Towert.A tudósok úgy vélik, hogy mindkét képmás valószínűleg 1386 körül, egyfajta propaganda céllal készült, és valószínűleg II. Richárd rendelte meg őket, hogy megpróbálja megszilárdítani az uralmát.

Eduárd lerója kegyeletét elesett ellenfele, a franciák oldalán harcoló János cseh király holtteste előtt. A herceg kemény katona, de istenfélő ember volt valójábanForrás: American Gallery

Valószínűleg II. Richárd 1386-ban azért találta ki az apja sírjának a legendáját, hogy érvényesítse a tekintélyét, miután végre elérte a felnőttkort – mondta Jessica Barker, a londoni Courtauld Institute of Art középkori művészeti oktatója, az új kutatás vezető szerzője a LiveScience online tudományos portálnak.

Hozzátette: ebben az időben II. Richárd számos erőfeszítést tett, hogy megemlékezzen családja hőstetteiről, például felkért egy Chandos Herald néven ismert szerzőt, hogy írjon egy verset a Fekete Hercegről 1385-ben „La vie du Prince Noir" címmel.

A nagyszabású, látványos intézkedések a politikai nyomás idején valósultak meg, a hatalom jól látható szimbólumaként, hogy elvonják a figyelmet a problémákról.

II. Richárd erőfeszítései azonban végül kudarcot vallottak: 1399-ben unokatestvére taszította le a trónról, akit később IV. Henrik néven koronáztak királlyá, II. Richárd pedig egy évvel később meghalt.