Hazai kutatók adhatnak megbízhatóbb légszennyezettségi előrejelzéseket

szmog légszennyezettség Európa Heavy Smog Hits Krakow, Poland poland polish cracow krakow EUROPE EUROPEAN SMOG air POLLUTION problem issue polluted urban ENVIRONMENT DAMAGE environmental CITY
Krakkó látképét szmog takarja el
Vágólapra másolva!
A meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságát javítják egy négy éven át tartó, most záruló, több mint 800 millió forintból megvalósult kutatási program eredményei - tájékoztatott a Pannon Egyetem.
Vágólapra másolva!

A 2017 tavasza és 2021 ősze között folyó kutatásban konzorciumi partnerként az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pécsi Tudományegyetem vett részt.

– jelezte a Pannon Egyetem a kutatás indokai között jközleményében.

Krakkó látképét szmog takarja el Forrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

A kutatások középpontjában a ködképződéshez vezető folyamatok álltak, így a részecskék és a ködöt alkotó vízcseppek közötti kölcsönhatást tanulmányozták a szakemberek. Meteorológiai, éghajlattani és levegőkémiai módszerek együttes alkalmazásával a kutatás során

"sikerült jelentős előrelépést elérni a ködképződés folyamatának megértésében és modellezésében,

létrehozva a veszélyhelyzetek előrejelzésének alkalmazható rendszerét".

– írták a közleményben. – Míg a közös kutatómunka egy nemzetközileg is jegyzett multidiszciplináris kiválósági műhely létrejöttét eredményezte.

Tudatták azt is, hogy a támogatás segítségével olyan szakmai és informatikai infrastruktúra jött létre, amely hosszabb távon is jelentős szerepet kaphat a - nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos - meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságának javításában.

(MTI)