A szemfenék állapota is előre jelezheti a halálozás kockázatát

szívinfarktus, szemfenék erei
Vágólapra másolva!
A retina kora és az ember tényleges életkora közötti különbség előre jelezheti a halálozási kockázatokat egy új tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A szemfenék a szem belső, hátsó felszíne, amelyet a retina, a makula, a látóideg és az erek alkotnak. Vizsgálata segíthet bizonyos szembetegségek diagnosztizálásában.

A Kuangcsou tartományi kórház, a Szun Jat-szen Egyetem, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem és más kutatóintézetek munkatársai egy brit egészségügyi adatbázis, a UK Biobank adatait használták fel egy új tanulmány elkészítéséhez. Az adatbankban csaknem 47 ezer ember 80 169 szemfenék-felvételéhez fértek hozzá.

Egészséges szemfenék a sárgafolttal Forrás: Wikipedia/Mikael Häggström

Ezek közül 19 200 viszonylag egészséges résztvevő felvételeit használták fel az életkort előrejelző mesterséges intelligencia algoritmus (deep learning) kifejlesztéséhez. 35 913 résztvevőről voltak halálozási adatok, ezeket használták a retinális és a valós életkor, valamint a halálozás közötti kapcsolat vizsgálatára.

A British Journal of Ophthalmology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a mesterséges intelligencia 3,55 év pontossággal tudta megállapítani várható élettartamot.

A kutatók szerint a mély tanulás (deep learning) segítségével észlelni lehet az öregedés nyomait a szemfenéki képeken, és nagy pontossággal jósolható meg az életkor. Hozzátették, hogy további vizsgálatokra van szükség az összefüggés mögötti mechanizmus feltárásához.

A retina életkoreltérése biomarkere lehet az öregedésnek, amely szorosan összefügg a halálozási kockázatokkal. Ez a személyre szabott beavatkozások megvalósítását jelentheti, valamint a szemfenék-felvételek szűrőeszközként való felhasználását is előrevetíti - derült ki a kutatásból.