Ismét megtartották a hatodik századi történelmi lóversenyt Sienában

palio, Siena
Kezdetben csak egy verseny volt július 2-án. Később egy második versenyt is beiktattak, ennek időpontját a Mária Mennybemenetele augusztus 15-én tartott vallási ünnepéhez igazították
Vágólapra másolva!
A Sárkány városnegyed nyerte a Palio elnevezésű történelmi lóversenyt a toszkán Siena főterén, ahol több tízezres tömeg ünnepelte a verseny újraindulását a pandémia két éve után. A Palio a legfontosabb esemény Siena városában, amit minden év július 2 -án és augusztus 16-án tartanak az olasz városban. A  versenyeket a contradák (a város kerületei) rendezték, eleinte bivalylovaglással, később szamárháton.
Vágólapra másolva!

A Palio kezdetei a középkorra nyúlnak vissza, amikor Siena főterén nyilvános sportversenyeket rendeztek. Itt a különféle sienai „contradák", vagyis a város kettéosztott területei kihívást intéznek egymáshoz egy szenvedélyes lóverseny keretében, amit a város szívében, a Piazza del Campo téren tartanak. Eredetileg körülbelül ötvenkilenc kerület versengett; mára már csak tizenhét maradt, közülük tízen vesznek részt a történelmi díszszemlén és a versenyen.

A ma is létező 17 contrada: a sas, csiga, hullám, párduc, erdő, teknős, bagoly, egyszarvú, kagyló, torony, kos, hernyó, sárkány, zsiráf, disznó, ősfarkas és lúd.

Idén a Sárkány az egymás utáni harmadik Paliót nyerte meg. A lóversenyt legutóbb 2019 augusztusában rendezték meg, tavalyelőtt és tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt. Korábban egyedül csak 1940 es 1944 között maradt el.

A palio 1633-ból, ahogy Bernardino Capitelli látta Forrás: Bernardino Capitelli

A Palio eredetét tehát a középkorra vezetik vissza, nevét a győztesnek járó lobogóról kapja.

A modern korban évente kétszer, július másodikán, az úgynevezett Sarlós Boldogasszony, valamint augusztus tizenhatodikán, vagyis Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából rendezik meg a lóversenyt a kagyló alakú főtéren.

A professzionális zsokék irányította lovaknak háromszor kell megtennie a majdnem 340 méteres távot.

A több mint 55 ezer lakosú Siena a mai napig tizenhét negyedre oszlik: a versenyeken minden alkalommal tíz-tíz városrész lova vehet részt, amiről sorshúzással döntenek. Az idén tíz helyett nyolc városrész versenyzett, mivel a Kuvik és a Sül negyed lova a próbafutamokon megsérült. Végül azonban két további ló is kiesett, így hatan álltak a startvonalhoz.

Kezdetben csak egy verseny volt július 2-án. Később egy második versenyt is beiktattak, ennek időpontját a Mária Mennybemenetele augusztus 15-én tartott vallási ünnepéhez igazították Forrás: Pinterest

A Palio sokkal több, mint egy egyszerű esemény a sienaiak számára, akiknek születésüktől fogva életük nagy részét képezi. Minden ember egy contradához tartozik, így kiveszi a részét a Palio szervezéséből.

(MTI, Origó)