A sáskák képesek kiszagolni a rákot

sáska
Vágólapra másolva!
A tudósok bebizonyították, hogy a sáskák szaglásuk segítségével képesek megkülönböztetni az egészséges emberi sejteket a rákos sejtektől. E különleges képesség lehetőséget adhat a betegség korábbi felismerésére, javítva a gyógyulás esélyeit.
Vágólapra másolva!

A rovarok ki tudják választani az egyes rákos sejtvonalakat, ami arra utal, hogy a rák típusa, valamint a rák jelenléte is kimutatható általuk. Ha ezt a képességet az orvostudomány alkalmazni tudná a gyógyászatban, óriási lehetőségek nyílnának meg a rákdiagnosztikában - írja a Science Alert.

A sáskaérzékelés - amelyet az agyi aktivitásukban bekövetkező, elektródák által érzékelt változások alapján mérnek - megbízhatónak, érzékenynek és gyorsnak bizonyult, és mindössze néhány ezredmásodperc alatt történt.

A rák ilyenfajta érzékelését az általunk kilélegzett illékony szerves vegyületek teszik lehetővé.

Ismert, hogy a rák jelenléte valamilyen módon megváltoztatja az egyes sejtek anyagcsere-folyamatait, amelyet aztán érzékelni lehet a kilehelt vegyületekben.

A sáska egy olyan rovar, amelyet a tudósok rendszeresen használnak a szagláskutatásban, így e képességük nem teljesen ismeretlen a tudomány számára.

Forrás: AFP/Asif Hassan

A sáskák agyára erősített elektródák segítségével a kutatócsoport meg tudta mérni a rovarok reakcióját a különböző sejtekből származó gázmintákra, és olyan jelprofilokat tudott létrehozni, amelyek az általuk szagolt vegyi anyagokat reprezentálták. Az egészséges sejtekre és a rákos sejtekre adott válaszként létrehozott profilok természetesen különböztek egymástól.

Miután korábban megállapították, hogy a szájüregi rákos sejtek mikroszkóp alatt másképp néznek ki, mint a normál sejtek,

most azt is megerősítették, hogy a sejtek más szagokat árasztanak a sáskák számára - valószínűleg a levegőben lévő illékony szerves vegyületek miatt.

A mostani vizsgálat a szájüregi rákos megbetegedésekre korlátozódott, de a kutatók biztosak abban, hogy más daganattípusok is kimutathatók a módszerrel.

A rák korai detektálása kulcsfontosságú a túlélés szempontjából, ezért is fontos a mostani eredmény. Már folyik a munka olyan bionikus orr kifejlesztésén, amely érzékelheti az illékony szerves vegyületek változását, ugyanakkor a tudósok még mindig messze vannak attól, hogy olyan érzékelőket hozzanak létre, mint amilyennel a sáskák rendelkeznek.

A kutatócsoport végső célja, hogy "feltörje" a rovarok agyát, és azt betegségek diagnosztizálására használhassa, visszafejtve a sáskák természetes szaglóerejét. A munka még csak a korai fázisában jár, de a szakértők szerint már nincsenek messze ezek az újfajta érzékelő eszközök.