Rejtélyes érmekincset találtak a Fekete-tengernél

Phanagoria Archaeological Expedition
Phanagoria területe
Vágólapra másolva!
A Phanagoria Régészeti Expedíció szakemberei érmekincsre bukkantak a Fekete-tengeren, a Taman-félsziget mentén fekvő Phanagoriában végzett ásatások során. Utóbbit a Krisztus előtt 6. század közepén alapították a görög telepesek a Taman-öböl partján. Az ősi település és nekropolisz több mint 700 halmot foglal magában, és 2223 hektáron terül el.
Vágólapra másolva!

A csapat a városban két leégett lakóház maradványai között egy erszényt talált, amelyben 30 rézstater volt, ezt a fajta görög érmét a Boszporuszi Királyságban verték. A kutatók azt sugallják, hogy

az érméket a törökök vagy a hunok Phanagoria elleni támadásai során vesztették el vagy rejtették el.

Tavaly nyolcvan darab, hasonló érmét fedeztek fel egy amforában elrejtve, nem messze a legújabb kincstől, míg a Taman-félszigeten végzett korábbi ásatások során a szakemberek Hermonassában és Kiteyben találtak kincseket.

A kincsek elemzése lehetővé teszi a régészek számára, hogy értékeljék a félsziget mentén élő emberek gazdagságát, ami arra utal, hogy a lakosok körülbelül 30-80 érmével rendelkeztek a mindennapi szükségleteikhez.

A becslések szerint a régió egyes városaiban a lakosság összesített megtakarítása nagyjából 1000 boszporuszi érmét tett ki.

Phanagoria területe Forrás: Phanagoria Archaeological Expedition

– írja a HeritageDaily online tudományos portál. – Miután Phanagoria Bizánctól függött, bizánci arany is keringett a területen, amely magasabb értékűnek számított, mint a boszporuszi érmék.

Ennek ellenére a rézstáterekkel ellentétben az aranyérméket szinte kizárólag nagy tranzakciókhoz használták, és csak a leggazdagabb középkori osztályok engedhették meg maguknak.