Egyesült a vikingek egyik legdíszesebb és legnehezebb kardja

viking kard
1200 év után egyesítették a markolat darabkáit
Vágólapra másolva!
Egy díszes viking kard darabjai 1200 év után végre újra egyesültek. A fegyver egy újabb kis darabját még tavaly fedezték fel fémdetektorok segítségével Norvégia nyugati partján, Stavanger közelében.
Vágólapra másolva!

A helyszínen végzett közelmúltbeli felmérés során a detektorokkal dolgozó szakemberek felfedezték a kard többi részét, amelyen arany- és ezüstrészletek bonyolult faragásai és egy állat alakú keresztvédő is látható.

Bár a pengéje még nem került elő, a régészek megállapították, hogy a kard valószínűleg egy Peterson D- típusú tárgy lehetett.

Ez a viking kor egyik legdíszesebb és legnehezebb kardtípusa, amelynek több példája is ismert Nyugat- és Kelet-Európában, Norvégiában eddig viszont csak húsz ehhez hasonlót fedeztek fel korábban. A szakemberek azt feltételezik, hogy a stavangeri kard valakihez tartozhatott, aki magas társadalmi státuszát kívánta az eszközzel demonstrálni.

1200 év után egyesítették a markolat darabkáit Forrás: Arkeologisk Museum

– mondta Zanette Glørstad, az Arkeologisk Múzeum munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Az alsó rész a markolathoz hasonlóan díszített, mindkét végén állatfej látható.

Glørstad szerint a díszítés arra utalhat, hogy a kardot eredetileg a Frank Birodalomban vagy Angliában készítették.

A szakemberek úgy vélik, hogy a bonyolult díszítés és a különleges markolatkialakítás miatt egy teljesen egyedi felfedezést tettek.

A kardot jelenleg Cora Oschmann kurátor őrzi, majd kiállítják az Arkeologisk Múzeumban, miközben szeretnék tisztázni az eredetét.