Nem kevesebb, mint 169 aranygyűrűt rejtett ez az ősi sír

tiszapolgári kultúra
A tiszapolgári kultúrához tartozó sírban több mint száz aranygyűrűt találtak
Vágólapra másolva!
A régészek egy 169 aranygyűrűt rejtő ősi sírt tártak fel a mai Románia területén, Bihar megyében. A felfedezést egy új út építése során tették, amely Nagyvárad városát köti össze az A3-as autópályával.
Vágólapra másolva!

Az ásatásokat márciustól június végéig egy többnemzetiségű csapat végezte, amely Románia és Magyarország intézményeit képviselte. A szakemberek három újkőkori, kettő középső és késő bronzkor, kettő római kori és két középkori lelőhelyet tártak fel.

A Tarii Crisurilor Múzeum közleménye szerint egy úgynevezett tiszapolgári kultúrához tartozó nő sírjára bukkantak Bihar községközpontja közelében feltáró régészek.

A szakemberek megjegyzik, hogy a Krisztus előtt 4500–4000 között virágzó tiszapolgári kultúra legnagyobb elterjedési periódusában magába foglalta az Alföld keleti felét és Erdély nagy részét. A kultúra kis méretű, időszakos jellegű településeiken fő foglalkozásuk az állattenyésztés volt, amely elterjedt

az Alföld, a Bánság, a Krizsna és Erdély, Kelet-Szlovákia, valamint az ukrán Kárpátalja régióban, hogy annak enolitikus régészeti kultúráját képviselje Közép-Európában.

A halottak mellé helyezett tárgyak mennyisége, valamint az egyes sírokban felbukkanó rézékszerek és fegyverek a halottak eltérő társadalmi helyzetére utalnak.

A tiszapolgári kultúrához tartozó sírban több mint száz aranygyűrűt találtak Forrás: Tarii Crisurilor Museum

– mondta Dr. Călin Ghemiş, a Tarii Crisurilor Múzeum munkatársa, a csapat vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Az elhunyt fogainak és termetének kezdeti vizsgálata alapján a tudósok úgy vélik, hogy egy magas státusú nőt temettek itt el. Ezt támasztja alá a tiszapolgári kultúrában általában a férfitemetkezésekhez kötődő fegyverek hiánya is.

A mintákat a régészek romániai és hollandiai laboratóriumokba küldték, ahol a DNS-mintavétel és a további antropológiai vizsgálatok mellett szénizotópos elemzéssel pontosabb kormeghatározást kapjanak.

A projekt szélesebb körű ásatásai során a csapat két olyan lakóház nyomait is megtalálta Sântandrei város közelében, amelyekben az időszámításunk előtt a 2. században készített kerámiák bújtak meg. A tiszapolgári kultúra jellegzetes edényformái a talpas kelyhek és csőr alakú kiemelkedésekkel ellátott edények.