Az univerzum távoli múltjába pillantottak a csillagászok, hihetetlen dolgot találtak

Vágólapra másolva!
Egészen bámulatos felfedezést tettek közzé a csillagászok: a James Webb űrteleszkóp segítségével kiderítették, hogy a korábban egyetlen galaxisnak hitt MACS0647-JD valójában két különböző objektum. A MACS0647-JD nagyon korán keletkezett, alig 400 millió évvel az ősrobbanás után jött létre, így tulajdonképpen a kutatók az újszülött világegyetemet látják a felvételen.
Vágólapra másolva!

A MACS0647 egy masszív galaxishalmaz. Tömege olyan nagy, hogy eltorzítja a téridőt, és gravitációs lencsét hoz létre. Ennek következtében a halmaz mögött található objektumok a Föld felől szemlélve felnagyítódnak, amit a csillagászok a megfigyelés során ki is használnak, hogy messzebbre lássanak az univerzumban. A MACS0647-JD-t eredetileg 10 éve fedezték fel a Hubble-lel, de akkor még csak egy magányos, halvány piros pont volt a felvételen.

Elődjével szemben a jóval modernebb James Webb űrteleszkóp a MACS0647-JD-t figyelve két objektumot is meg tudott különböztetni.

Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy két galaxis összeolvadásáról van-e szó, vagy egyetlen galaxisban elhelyezkedő csillagcsoportokról.

A két objektum színben is eltér egymástól: az egyik kék, a másik vöröses árnyalatú. A két szín két különböző tulajdonságról árulkodik: a kék objektum alig tartalmaz port, ami aktív csillagkeletkezésre utal, míg a vörös objektumban sok por van és idősebb képződmény is. Vélhetően a tömegük is különböző.

A James Webb űrteleszkóp jelenleg az egyik legfejlettebb kutatóeszköz. Infravörös tartományban vizsgálja az univerzumot, messzebbre és részletesebben lát, mint elődei.