Szembement a korabeli hitvilággal ez a díszes mozaikgyűjtemény

mozaik
A mozaikok egy nagy, mintegy 250 négyzetméteres épületegyüttes részét képezik, amely valamikor a Krisztus után a 6. században, a bizánci korszakban épült
Vágólapra másolva!
A kormányzati tevékenységek koordinációjáért felelős Cogat régészei több nagyméretű mozaikot tártak fel a ciszjordániai Jerikó közelében. A mozaikok egy nagy, mintegy 250 négyzetméteres épületegyüttes részét képezik, amely valamikor a Krisztus után a 6. században, a bizánci korszakban épült.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint az építmény egykor valószínűleg egy templom vagy bazilika lehetett, amire a mozaikpadlóban felfedezett madár- és állatábrázolások, valamint szőlőfonatok, továbbá az építéshez felhasznált magas presztízsű anyagok, a márvány és a bitumenes kövek utalnak, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A főhajó nagyrészt megmaradt, és a szomszédos imahelyen egy három méter hosszú, görög nyelvű feliratot is találtak a kutatók, amely a templomnak adományozó „Georgios" és „Nonus" emlékét őrzi.

Krisztus után Levantét egy arab sereg szállta meg ʿUmar ibn al-Khaṭṭṭāb parancsnoksága alatt, és a Rashidun Kalifátus Bilad al-Sham tartománya lett. A bizánci uralom összeomlását követően a templomot a korai muszlim korszakban is használták. Ez a szakemberek szerint azért meglepő, mivel az iszlám tiltotta a személyeket ábrázoló képek vallási ikonként való megjelenítését.

A mozaikok egy nagy, mintegy 250 négyzetméteres épületegyüttes részét képezik, amely valamikor a Krisztus után a 6. században, a bizánci korszakban épült Forrás: COGAT

Ennek a doktrínának köszönhetően a muszlim uralkodók gyakran gyakoroltak ikonoklasztikát, és megrongálták vagy megsemmisítették a vallási képeket és építményeket.

Úgy tűnik, a templom túlélte a 749-es nagy galileai földrengést is, amely nagyrészt elpusztította Tiberias, Beit She'an, Pella, Gadara és Hipposz városát, azonban néhány évvel később így is elhagyták az épületet, és a bejáratot rejtélyes módon elzárták.

A polgári közigazgatás a felfedezést követően azt tervezi, hogy lemásolja a mozaikot, hogy azt kiállítsák a „Jó Szamaritánusok" múzeumi helyszínén.