Ezért gyakori, hogy tél végén rosszabbul hallanak a gyerekek

allergia, gyerek
Háziporatka allergiásoknál sokszor az állandó, krónikusan fennálló allergiás behatás egy krónikusan fennálló gyulladást okoz, melynél többször csak makacs orrdugulást észlelünk, valamint szövődményeként kifejlődött arcüreggyulladást vagy savós középfülgyulladást és az orrmandulák túltengése is lehet fel nem ismert allergia hátterében.
Vágólapra másolva!
A tavasz közeledtével épp csak kezdenénk fellélegezni, hiszen véget ér a gyakori légúti betegségek, megfázások időszaka. Ekkor mégis gyanakodni kezdünk, hogy nincs valami rendben, mert gyermekünk mintha egyre rosszabbul hallana. Figyelmetlenség, szétszórtság? Tavaszi fáradtság? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mi állhat a háttérben.
Vágólapra másolva!

Náthától a halláscsökkenésig

A közösségbe került gyerekeknél évente 5-6 alkalommal előforduló náthás, légúti betegségeket általánosnak tekinthetjük. A gyakori betegségeknek azonban lehetnek kellemetlen szövődményei, ha nem megfelelően vannak kezelve, vagy már eleve fennáll olyan állapot a gyermeknél, amely fogékonyabbá teheti ezekre.

Náthás tünetek esetén nagyon lényeges az orr tisztítása, kisebbeknél orrszívóval, majd később önállóan. A gyermek életkorának megfelelő orrspray segítségével, a szoba levegőjének párásításával, tengervizes orrspray használatával az orrdugulást kezelni tudjuk. Ha ezt elmulasztjuk, az orrüreget a középfüllel összekötő fülkürt nem tud megfelelően szellőzni – magyarázza dr. Holpert Valéria. Ha a fülkürt valamilyen oknál fogva tartósan le van zárva, akkor a szellőzés nem biztosított és vákuum alakul ki a középfülben. Hetek-hónapok alatt itt savós folyadék szaporodik fel. A folyadék miatt füldugulás jelentkezik, a dobhártya és a hallócsontocskák nem tudnak megfelelően működni, a gyermek hallása romlik. Ezt a betegséget savós középfül-gyulladásnak nevezzük.

Így vehetjük észre

Habár a nevében szerepel a gyulladás szó, mégsem okoz erős fájdalmat vagy lázat, mint ahogyan az akut középfülgyulladás esetében azt tapasztalhatjuk. A savós középfülgyulladás hosszú idő alatt, lappangva alakul ki, érintheti egyik vagy mindkét fület. Gyanakodni akkor érdemes, ha a gyermeknél halláscsökkenésre utaló jeleket veszünk észre, gyakran figyelmetlen, nem reagál, ha szólítjuk, esetleg kéri, hogy hangosabban olvassuk a mesét.

Ha a gyerek arról panaszkodik, hogy fáj a füle, esetleg még lázas is, orvoshoz visszük. A savós középfülgyulladás esetében azonban ezek a tipikus tünetek hiányoznak. Amire azonban érdemes figyelni, az a halláscsökkenés. Ha az óvónő, tanító szerint a gyermek az órán figyelmetlen, ha szólítják, nem reagál, gondoljunk arra, hogy ez nem puszta figyelmetlenség, hanem a hallásával gond lehet. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/szakterulet/gyermek-ful-orr-gegeszet

Kiket veszélyeztet elsősorban?

· A gyakori náthás tünetekkel, orrdugulással járó megbetegedések mellett fokozott kockázatot jelent a megnagyobbodott orrmandula. Ez lehet egyéni adottság is, de kialakulhat a gyakori betegeskedések következtében is.

· Ha a gyermeknél megfázás esetén nagy küzdelmek árán sem tudjuk megvalósítani a rendszeres orrtisztítást, akkor sajnos szintén megnő a savós középfülgyulladás kockázata.

· Jellemző még ezen kívül a családi halmozódás is, vagyis ha egyik vagy mindkét szülőnél előfordult a betegség, akkor a gyermeknél is magasabb a rizikója.

· Légúti allergia és reflux betegség esetén is nagyobb a kialakulás esélye.

Háziporatka allergiásoknál sokszor az állandó, krónikusan fennálló allergiás behatás egy krónikusan fennálló gyulladást okoz, melynél többször csak makacs orrdugulást észlelünk, valamint szövődményeként kifejlődött arcüreggyulladást vagy savós középfülgyulladást és az orrmandulák túltengése is lehet fel nem ismert allergia hátterében. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/poratka-allergia-tunetei-gyerekeknel

Ezért fontos mielőbb felismerni

A savós folyadék lassan szaporodik fel a középfülben, a hallás ez idő alatt fokozatosan romlik. Ha a középfülben ez a gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, akkor hegesedés alakulhat ki, ami már tartós hallásromlást okozhat és már műtéttel sem minden esetben javítható teljes mértékben.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha a gyermeknél magasabb a savós középfülgyulladás rizikója, illetve, ha halláscsökkenésre utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! Idejében felismerve a betegség teljesen gyógyítható. Ha a tüneti kezelés nem vezet eredményre, ventilációs tubus beültetésével lehet a gyógyulásig biztosítani a középfül szellőzését. Ha azonban csak későn kerül sor a diagnózisra, a savós középfülgyulladás akár maradandó hallásromláshoz is vezethet!

(Forrás: Gyermekgyógyászati Központ https://www.gyermekgyogyaszatikozpont.hu/)