Zombik elleni harcra és árokásásra is használná a villát a mesterséges intelligencia

AI MI mesterséges intelligencia Robotic hand and artificial intelligence, illustration nobody no-one artwork digitally generated
MI (mesterséges intelligencia) számítógépes grafika
Vágólapra másolva!
Az evőeszközök alapdarabjaként valószínűleg nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legtöbben naponta használnak villát evésre. Az olyan botok, mint a ChatGPT azonban a feje tetejére állították ezt, és azt sugallták, hogy a villákat játékokban, zombik elleni harcra és árokásásra is lehet használni.
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligencia és az emberek egy új tanulmányban mérkőzött meg egymással, amelynek célja az volt, hogy kiderüljön, melyikük tud a legötletesebb ötletekkel előállni. A tanulmányt a berlini Humboldt Egyetem és az Essexi Egyetem kutatói jegyzik. Az új robotok kreatívabbaknak bizonyultak, mint az emberek 90 százaléka, ha olyan hétköznapi tárgyak felhasználási módjait kellett kitalálni, mint a fogkefe, a nadrág, a villa és a gumiabroncs.

Amikor egyszerű kérdéseket tettek fel tipikus háztartási tárgyakkal kapcsolatban, a szakértők megállapították, hogy a robotok több ötletet tudtak generálni, és ugyanolyan eredetiséggel, mint az emberek.

MI (mesterséges intelligencia) számítógépes grafika Forrás: Science Photo Library/ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Andrzej Wojcicki/Science Photo L

A villákról beszélve a ChatGPT3 azt állította, hogy hasznosak lehetnek "szobor készítéséhez", a fülzsír eltávolításához és a körmök alatti tisztításhoz.

A bot a fogkefék néhány tanulságos felhasználási módját is bemutatta, köztük a "bőr hámlasztását" és a "hajfesték felvitelét", valamint olyan tipikusabb célokat, mint a "fogszuvasodás megelőzése".

Furcsa módon a YouChat úgy vélte, hogy a fogkefék a háziállatok szőrének "fésűjeként" is használhatók, míg a Studio azt állította, hogy remek eszköz a lábak borotválásához.

A botok azt is javasolták, hogy a villát zombik elleni harcra használják, emellett könyvtartóként is használhatják, és "fogócskázni" is lehet vele. A játék részeként a Copy.ai a következőket javasolja: "Játszhatnátok fogócskát, ahol mindenkinek meg kell találnia egymást a villával, mielőtt egy medve felfalná".

A villát zombik ellen is használná az MI Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Tschiponnique Skupin/Geisler-Fot

A másik oldalon az Alpha kreatívan javasolta, hogy a fogkefék hasznosak lehetnek a madárürülék lekaparására az autóról, a smink vagy egy olajfolt eltávolítására.

Meglepő módon két emberi résztvevő azt javasolta, hogy a fogkefét "szexuális játékként" is lehetne használni - rezegve, ha elektromos.

Végeredményben a kutatók a ChatGPT4-et sokkal magasabbra pontozták az eredetiségét tekintve, majd a Copy.ai, a ChatGPT3 és a YouChat következett, amelyek az emberekhez hasonlóbb pontszámot kaptak.

A mesterséges intelligencia kikerülhetetlenül a mindennapi életünk részévé fog válni, ezért nem mindegy, mennyire kreatív Forrás: SZTAKI

Összességében a kutatók úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia chatbotok "értékes asszisztensek a kreatív folyamatban", és a kimenetük "megkülönböztethetetlen az emberétől".

"Tanulmányunk azt mutatja, hogy a GAI (generatív mesterséges intelligencia) chatbotok a mindennapi kreativitás terén felvehetik a versenyt az emberi ötletelési képességekkel." – vonták le a következtetést a kutatók.