A telefon GPS-jének állandó használata ronthatja a térbeli memóriát

GPS-szel megelőzhetők a focisérülések sport foci gps
http://www.dreamstime.com/stock-image-gps-navigation-travel-tourism-concept-mobile-macro-view-modern-black-glossy-touchscreen-smartphone-image33718711
Vágólapra másolva!
Amikor egyik helyről a másikra navigálunk autóval, hasznos ébernek és aktívnak maradni. Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy mindez javítja a térbeli memória képességeinket, és lényegében a hippokampusz egyfajta „edzéseként" működik. De mi történik, ha nem így teszünk? Mi történik, ha csak követjük az utasításokat, mondjuk egy varázslatos eszközt a zsebünkben, ami megmondja, hogyan jutunk el oda, ahová menni szeretnénk? Egy új tanulmány szerint mindez rossz hatással lehet a térbeli memóriára: a GPS-re való túlzott támaszkodás alapvetően befolyásolhatja a tájékozódási képességünket.
Vágólapra másolva!

A GPS használata hasznos, ám az agyunk használata még inkább. A szakemberek szerint a „nem lesz mindig kéznél számológép" napjai már elmúltak. Valószínűleg szinte mindenkinél van ma már egy eszköz, amellyel könnyedén hozzáférhetünk az összes emberi tudáshoz. Ehhez pedig hozzátartozik a GPS is.

Valószínűleg Ön is megtapasztalta már, milyen kényelmes a GPS használata ismeretlen területen történő navigáláshoz.

És bár rendkívül hasznos, hogy egy gombnyomással pontos térképekhez és útbaigazításokhoz férhetünk hozzá, ám ennek lehetnek árnyoldalai is. A Scientific Reports tudományos szaklapban nemrégiben publikált tanulmány megállapította, hogy a GPS-re való túlzott támaszkodás negatívan befolyásolhatja a térbeli memóriát, különösen a saját magunk által végzett navigáció során.

A GPS használata ronthatja a térbeli memóriát Forrás: Pinterest

A McGill Egyetem kutatói keresztmetszeti eredményeket (egy meghatározott időpontban gyűjtött adatok) és longitudinális eredményeket (ugyanazon alanyokról több időpontban gyűjtött adatok) egyaránt bemutattak. Louisa Dahmani és Véronique Bohbot (a tanulmány szerzői)

összehasonlították, hogy a GPS-t rendszeresen használó résztvevők hogyan viszonyulnak azokhoz a résztvevőkhöz, akik kevésbé támaszkodnak GPS-re, amikor tájékozódási feladatokról van szó.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik az agyukra hagyatkoznak a tájékozódásban, jelentős előnyöket élveznek, így logikus, hogy azok, akik külső segítséget vesznek igénybe, azok némi hátrányt szenvednek el.

– magyarázzák a kutatók a ZME Science online tudományos portálnak. – Az egyik a térbeli memória stratégia, amely magában foglalja a tereptárgyak egymáshoz viszonyított helyzetének megismerését, és ami a környezet kognitív térképének kialakítását szolgálja.

A telefon GPS-jének állandó használata ronthatja a térbeli memóriát Dreamstime

Ez a stratégia kritikusan támaszkodik a hippokampuszra, egy olyan agyi régióra, amely nagymértékben részt vesz az epizodikus- és a kapcsolati emlékezetben.
A másik stratégia az inger-válasz stratégia, és a motoros válaszok sorozatának (például balra kanyarodás) megtanulását jelenti meghatározott pozíciókból (például a következő sarok).

Ez a stratégia merevebb viselkedéshez vezet, de lehetővé teszi, hogy „robotpilótával"" navigáljunk a gyakran bejárt útvonalakon.

A tanulmány első részében a kutatók 50 rendszeresen közlekedő autós GPS-tapasztalatait értékelték, majd a térbeli memória különböző aspektusait vizsgálták, beleértve a térbeli memória stratégia használatát, a kognitív térképezést és a tájékozódási pontok kódolását egy virtuális navigációs feladat segítségével.

Azt találták, hogy „azok az emberek, akik többször használják a GPS-t, rosszabb a térbeli memóriájuk az önvezérelt navigáció során".

Vagyis aki sokszor kapcsolja be a GPS-t, annak rosszabb a térbeli memóriája. A kutatók szerint az eszköz segítségével az egyik pontról a másikra navigálhatunk, de így nem kell figyelnünk a környezetünkre, tehát felhagyunk azzal, hogy a helyzetünkre és a környezetünkre figyeljünk.