Sokat pislog a gyerek? Komoly bajt jelezhet

szem, eye
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Vajon szülőként aggódnunk kell gyermekük túlzott pislogása miatt? Bár ez a tünet általában nem aggasztó, fontos, hogy felkeressünk egy gyermekszemész szakorvost, ha a gyermek sokat pislog. A túlzott pislogást neurológiai problémától az allergián át a szemszárazságig számos tényező okozhatja.
Vágólapra másolva!

Egy kisbaba spontán pislogásának gyakorisága átlagosan kevesebb, mint négy pislogás percenként. Ez az érték az életkorral fokozatosan növekszik. A pislogás gyakorisága serdülőkorban eléri a percenkénti minimum 14-17-et, felnőttkorban pedig már a percenkénti 15-30-at.

Miért pislogunk?

A pislogás természetes élettani reakció, és fontos szerepet játszik szemünk egészségében: megvédi a szemet a kiszáradástól, valamint az irritáló anyagoktól. „A pislogás egy normális reflex, amely felfrissíti és védi a szemet" – mondja Dr. Somodi Dóra, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemész szakorvosa. „Minden alkalommal, amikor a szemhéjunk becsukódik, a könnymirigyek soós és a meibom mirigyek olajos váladéka a szem felszínén végigfolyik, kiöblítve a kis porszemcséket, benedvesítve a szemfelszín szabadon lévő részét."

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Peakstock / Science Photo Librar

Mi okozza a túlzott pislogást a gyermekeknél?

A gyermekkorban előforduló túlzott pislogásnak több oka lehet:

  • Szaruhártya sérülése, rendellenessége: Ezek közé tartozik a szemszárazság, benőtt szempilla, idegen tárgy a szemben vagy a szemhéj alatt, a szaruhártya horzsolása, karcolása, szemészeti tünetekkel járó allergia vagy kötőhártya-gyulladás.
  • Tikkelés (akaratlanul ismétlődő szemmozgások): A tikkelést általában stressz/szorongás, fáradtság, és – talán furcsának tarthatjuk – de akár még a túlzott unalom is kiválthatja. A tikkelés egyébként gyakrabban figyelhető meg fiúgyermekeknél. A legtöbb esetben azonban ártalmatlan, és a gyerekek idővel kinövik.
  • Korrigálatlan fénytörési hibák: Gyermekünknél ebben az esetben rövidlátás (myopia), távollátás (hyperopia) vagy asztigmatizmus (cilinder dioptria) fénytörési hiba áll fenn, melyet szemüveggel kell korrigálni.
  • Kancsalság (strabismus): A kancsalság általában a kisgyermekek hároméves kora körül tapasztalható. Úgy tűnhet, mintha az egyik szeme a másiktól eltérő irányba mozogna, a szemek mozgása nem összehangolt.

Mit tehetünk szülőként?

Ha szülőként azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk túl gyakran pislog, forduljunk szemész szakorvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza az állapotot. Ha a túlzott pislogás szemsérüléssel, fertőzéssel, allergiával vagy gyulladással függ össze, akkor az orvos szemcseppet, kenőcsöt vagy egyéb készítményt írhat fel. A gyakori pislogás azonban általában nem egy súlyos egészségügyi állapotot jelez. Legtöbb esetben kezelés nélkül magától elmúlhat.

Szülőként abban az esetben tehetjük a legtöbbet, ha a tikkelést szorongás vagy stressz váltja ki. Akár szakember segítségével, próbáljuk meg felismerni a szorongás okát! Ha esetleg valamilyen neurológiai problémára kap gyógyszert a gyermek, akkor gyanakodhatunk ennek mellékhatására. Ügyeljünk arra, hogy kevesebb időt töltsön a televízió előtt és többet a friss levegőn. Továbbá teremtsük meg a nyugodt, pihentető alvás körülményeit.