Szabályozná a vérnyomását? Ennyi testmozgás lesz szükséges hetente

testmozgás, futás, mozgás, edzés
Hat perc nagy intenzitású edzés elegendő ahhoz, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön az agyban
Vágólapra másolva!
Ha a szív egészségét szolgáló testmozgásról van szó, nem érdemes túl korán a „csúcsra jutni". A legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy ha meg akarjuk védeni magunkat a magas vérnyomással szemben az életkor előrehaladtával, akkor hosszútávra kell tervezni és a középkorúságig fenn kell tartani a testmozgás szintjét. Hogy ez pontosan mit jelent? Azt a legújabb tanulmányok mutatták be.
Vágólapra másolva!

A minták az életkor előrehaladtával megváltoznak

A társadalmi tényezők néhány ember számára nehezebbé tehetik a edzettségi szint beállítását, mint másoknak. Ez derült ki az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban publikált tanulmányból, amelyet négy amerikai városban több mint ötezer ember bevonásával végeztek.

– magyarázta Kirsten Bibbins-Domingo epidemiológus, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Számos kutatás kimutatta, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást, de az új tanulmányunk azt sugallja, hogy a fizikai aktivitás az ajánlottnál magasabb szinten fenntartása fiatal felnőttkorban különösen fontos lehet a magas vérnyomás megelőzése szempontjából.

Hat perc nagy intenzitású edzés elegendő ahhoz, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön az agyban Forrás: Pinterest

A hipertónia, más néven magas vérnyomás súlyos állapot, amely világszerte több milliárd embert érint. Szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet; emellett a későbbi életkorban kialakuló demencia kockázati tényezője is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden negyedik férfi és körülbelül minden ötödik nő küzd magas vérnyomással.

A legtöbbjük azonban nem is tudja, hogy magas a vérnyomása – ezért is nevezik gyakran ezt az állapotot „csendes gyilkosnak". Pedig van mód a magas vérnyomás megfordítására és ennek a tanulmánynak középpontjában a testmozgás áll.

A fizikai aktivitás szintje minden csoportban visszaesett

A vizsgálatba több mint 5100 felnőttet vontak be, amely három évtizeden keresztül követte nyomon egészségi állapotukat fizikai felmérésekkel és kérdőívekkel a testmozgási szokásaikról, dohányzási szokásokról és alkoholfogyasztásról. Minden klinikai vizsgálat alkalmával háromszor, egyperces időközzel mérték a vérnyomást, az adatelemzéshez pedig a résztvevőket négy kategóriába sorolták – faj és nem szerint.

A fizikai aktivitás szintje 18 és 40 éves kor között minden csoportban visszaesett, miközben a magas vérnyomás aránya emelkedett, a fizikai aktivitásé pedig csökkent a következő évtizedekben.

A kutatók szerint ez azt sugallja, hogy a fiatal felnőttkor egy fontos „ablak" ahhoz, hogy megelőzzük a magas vérnyomást és fokozzuk a testmozgást egészségfejlesztési programokkal.

– mutatott rá Jason Nagata, a UCSF fiatal felnőttek orvoslásának szakértője. – Ez azt jelzi, hogy emelnünk kell a fizikai aktivitás minimális szintjét.

A testmozgás újabb előnyére mutattak rá a kutatók Forrás: Pixabay

Amikor a kutatók megvizsgálták azokat az embereket, akik korai felnőttkorukban heti öt órát mérsékelt testmozgást végeztek (ami kétszerese a jelenleg felnőtteknek ajánlott minimális mennyiségnek), azt találták, hogy ez

az aktivitási szint jelentősen csökkentette a magas vérnyomás kockázatát,

különösen akkor, ha az emberek hatvan éves korukig megtartották a mozgásszokásaikat.

– írták a kutatók tanulmányukban.

Hozzátették: tudják, hogy nem könnyű a heti fizikai aktivitás fokozása az életet megváltoztató döntések és a növekvő felelősségek közepette, de kutatásuk alapján alapvető fontosságú lehet.