A stressz, a helytelen táplálkozás és bizonyos alapbetegségek mind ismert okai a hajhullásnak, de egy nemrégiben készült tanulmány szerint az energiaitalok is kopaszodást okozhatnak.

Kínai kutatók egy csoportja szerint az energiaitalok, a szénsavas üdítők, a sportitalok, sőt még az édesített tea és kávé is hajhullást válthatnak ki férfiaknál.

A pekingi Tsinghua Egyetem szakértői 1000 férfit vizsgáltak, akik hetente 3 liternyi energiaitalt fogyasztottak.

Megfigyelték, hogy akik naponta egy alkalomnál többször fogyasztottak édesített italokat, 42 százalékkal nagyobb eséllyel veszítették el hajkoronájukat.

A hajhullás kevésbé veszélyeztette azokat a férfiakat, akik nem fogyasztottak magas koffein- és cukortartalmú italokat.

Azok a férfiak, akik hajhullást tapasztaltak, azt is elmondták, hogy hetente átlagosan 12 édesített italt fogyasztottak.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/MAURO MATACCHIONE/Mauro Matacchione

A vizsgálat során a kutatók több mint ezer, 18 és 45 év közötti kínai férfi szokásait vizsgálták négy hónapon keresztül. Ez idő alatt a résztvevőknek dokumentálniuk kellett étkezési szokásaikat és mentális állapotukat. A tanulmányból az is kiderült, hogy azoknál, akik több gyorséttermi ételt és kevesebb zöldséget ettek, gyorsabb ütemben jelentkezett a hajhullás. Nem meglepő módon a szorongás, és a stressz is fokozta a hajvesztést.

Régóta sejtik, hogy a táplálkozás és a hajhullás között szoros kapcsolat van.

A szőrtüsző sejtjei a második leggyorsabban osztódó sejtek a szervezetben, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás minden tápanyagára szükségük van. Ez magába foglalja a sovány fehérjeforrásokat, a jó szénhidrátokat és zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, ugyanakkor nem létezik egyetlen szuperélelmiszer sem a haj számára. Mivel a haj nem létfontosságú struktúra a túléléshez, a szervezet nem a hajnövekedés serkentésére fogja használni az értékes tápanyagokat" – nyilatkozta a brit Sun magazinnak dr Sharon Wong bőrgyógyász, aki szerint a helytelen táplálkozás mellett a rosszul megválasztott fogyókúrás módszerek is hajhullást idézhetnek elő.

Az eredményeket a Nutrients című folyóiratban mutatták be.