Embert fertőzött meg a madárinfluenza Ecuadorban

madárinfluenza, Ecuador
This screen grab obtained from a handout video released by the Ecuadorean Agriculture Ministry shows workers wearing biosecurity equipment as they take samples from chicken at a farm in Cotopaxi, Ecuador, on November 26, 2022. - Ecuador minister of Agriculture and Cattle Raising Bernardo Manzano declared a 90-day animal health emergency after detecting an outbreak of bird flu on farms in the country. The current bird flu outbreak began in Canada and spread to the United States, which has seen a record 50 million avian deaths, according to the US Centers for Disease Control and Prevention (Photo by Handout / Ecuador's Agriculture Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ecuador's Agriculture Ministry " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A madárinfluenza emberre is átterjedt Ecuadorban: az ország egészségügyi minisztériumának keddi közleménye szerint az első beteg egy kilencéves kislány.
Vágólapra másolva!

Ecuadorban egy hónapja rendeltek el állategészségügyi rendkívüli intézkedéseket a madárinfluenza miatt. Cotopaxi és Bolívar tartományban több százezer madarat öltek meg, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a madárinfluenza rendkívül ritkán betegít meg embereket.

A betegség tünetei lehetnek mérsékeltek, de a fertőzés akár végzetessé is válhat.

Az Egyesült Államok, ahol tavaly a madárinfluenza miatt madarak tízmilliói pusztultak el, sokat éppen a járvány megfékezésére öltek le, áprilisban számolt be először arról, hogy emberre is átterjedt a betegség.

Az ecuadori egészségügyi tárca közleményében kiemelte, hogy Bolívar tartományban, ahol a kislány megfertőződött, tovább vizsgálják, hogy nem történik-e újabb megbetegedés, de egyelőre nincs tudomásuk további esetről. A közlemény nem tért ki a kislány állapotára.

A minisztérium szerint a gyerek

a kórokozót hordozó madarakkal való közvetlen érintkezés útján kapta el a betegséget.