Ezek a pókok párzás közben úgy tesznek, mintha elpusztultak volna

tölcsérhálós pók
A tölcsérhálós nőstény pókok bizarr viselkedést mutatnak a párzás során
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint egyes tölcsérhálós nőstény pókok bizarr viselkedést mutatnak a párzás során: azt mutatják, mintha elpusztultak volna, így a hímek kevésbé "aggódnak" amiatt, hogy felfalják őket, amikor a „cselekmény megtörténik". Ez a "technika" viszont megkönnyíti a nőstények számára a legjobb társak kiválasztását.
Vágólapra másolva!

Egyes tölcsérhálós pókokról – a gyorsan mozgó, karcsú pókok családja, amelyek jellegzetes tölcsér alakúra építik fel hálóikat – ismert, hogy „szexuális kannibalizmussal" élnek, amikor a nőstények megölik és megeszik a hímeket, amikor befejezték a párzást.

Ez természetesen kevésbé teszi vonzóvá az „aktust" a hímek számára, akik szó szerint az életüket kockáztatják minden alkalommal, amikor tovább akarják örökíteni a génjeiket.

Ennek elkerülése érdekében néhány faj szokatlan viselkedést alakított ki, amelyet „szexuális katalepsziának" is neveznek, amikor is a nőstény felfelé hajlítja a lábát és mozdulatlan marad, mintha elpusztult volna. Ez lehetővé teszi a hímeknek, hogy párosodjanak velük anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy egyfajta „nassolnivalókká" válnak a nőstények számára.

A tölcsérhálós nőstény pókok bizarr viselkedést mutatnak a párzás során Forrás: Pixabay

A kutatók egy ideje már tudtak a pókok eme furcsa viselkedéséről, de ez idáig nem volt világos számukra, hogy a nőstények önszántukból válnak-e mozdulatlanná vagy a hímek kontrollálják-e ezt a fajta a viselkedést, esetleg valamilyen kémiai jel áll a jelenség hátterében.

Hogy megértsék, hogy mi történik, a tudósok kísérleteket végeztek az Aterigena aculeata fajhoz tartozó tölcsérhálós pókokkal, hogy összehasonlítsák a szexuális katalepsziát a hasonló viselkedéssel, és hogy kiderüljön, hímek vagy nőstények irányítják-e a dolgot.

A Current Zoology folyóiratban publikált tanulmány során a csapat megfigyelte az A. aculeata nőstényeket a három „forgatókönyv" egyikében: természetes szexuális katalepsziában a párzás során; thanatosis során (ami a görög halál szóból származik, és egy szokatlan viselkedési állapotot ír le, amely „színlelt halált" jelent) miután kémcsőben megrázták; és altatással elaltatták őket, hogy utánozzák a hímek által előállított, potenciális kémiai jelet.

A szakemberek ezután elemezték a pókok által használt vegyi anyagokat,

ami lehetővé tette számukra, hogy fizikai és kémiai hasonlóságokat keressenek a viselkedések között.

– mondta Mark Elgar, az ausztrál Melbourne-i Egyetem evolúcióbiológusa a Live Science online tudományos portálnak. – Ez viszont erősen arra utal, hogy a szexuális katalepsziát a nőstények irányítják, ami egy módja lehet annak, hogy kiválasszák a párjukat.

Az Atrax robustus tölcsérhálós pók Forrás: Wikimedia Commons

Hozzátette: a párzás csak akkor történik meg, amikor a nőstény szexuális katalepsziába kerül, tehát ha nem így viselkedik, akkor a párzás sikertelen lesz.

A szakemberek úgy vélik, hogy bár a nőstények ilyenkor első ránézésre pont úgy néznek ki, mintha elpusztultak volna, a hímek valószínűleg teljesen tudatában vannak annak, hogy színlelnek.

Röviddel azután ugyanis, hogy a párzás befejeződött, és a hím elkezd hátrálni, a nőstény feláll és elrohan.

A kutatók szerint az még nem világos, hogy a „technika" következetesen a párválasztás mechanizmusaként vagy a szexuális kannibalizmus elleni védelem mechanizmusaként fejlődött ki.