Ötszáz napot töltött egy föld alatti barlangban egy spanyol nő

health Horizontal
Spanish sportswoman Beatriz Flamini (R) hugs a relative upon getting out of a cave in Los Gauchos, near Motril on April 14, 2023 after spending 500 days inside. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Vágólapra másolva!
Teljes elszigeteltségben 500 napot töltött egy föld alatti barlangban egy nő Spanyolországban, amellyel világrekordot döntött. Ez egy tudományos földalatti kísérlet volt, ahol azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az emberre a teljes elszigetelődés.
Vágólapra másolva!

A kísérlet péntek reggelig tartott, ekkor jött elő a 70 méter mély barlangból a dél-spanyolországi Granada tartományban az ötvenéves sportoló.

Beatriz Flamini spanyol sportolónő kijutott a Motril melletti Los Gauchos barlangból 2023. április 14-én, miután 500 napot töltött a barlangban Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Beatriz Flamini hegymászó és barlangkutató 2021 novemberében indított föld alatti kísérletét granadai és almeríai egyetemek kutatói irányították és követték szoros figyelemmel.

A Timecave elnevezésű projekt során Flamini videóra rögzítette tartózkodását a barlangban, de a külvilággal nem tartott semmiféle kapcsolatot az 500 nap alatt.

Nem volt nála óra vagy telefon, csak egy laptop, amelyen keresztül ő maga szükség esetén küldhetett jelzéseket, üzeneteket fogadni viszont nem tudott.

Negyvennyolc évesen ereszkedett le a barlangba, és két születésnapját is a mélységben ünnepelte magányosan.

Flamini rendszeresen sportolt, hogy fitten tartsa magát, sokat olvasott, festett, rajzolt és sapkákat kötött.

Beatriz Flamini spanyol sportoló elhagyja a Motril melletti Los Gauchos barlangot 2023. április 14-én, miután 500 napot töltött benne Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A kutatók a kísérlettel azt akarták vizsgálni,

milyen hatással van az ember szervezetére a teljes elszigetelődés a külvilágtól.

A videoösszeköttetésen keresztül fizikai és mentális állapotát végig szoros figyelemmel követték. A projektből dokumentumfilmet is terveznek készíteni.

A hírek szerint Flamini megdöntötte az eddigi csúcstartó, az olasz Christine Lanzoni rekordját, aki 2007-ben 269 napot töltött egy barlangban.