Egy tanulmány azt mutatja, hogy a melegedő bolygó a légköri folyókhoz kapcsolódó áradások számának növekedéséhez vezet Indiában

légköri folyó
Egy vihar sötétíti az eget az Orosz-folyó szájánál a Bodega-öböltől északra, Kaliforniában. A vihart főleg egy légköri folyó hajtotta Kalifornia fölé.
Vágólapra másolva!
Az Indiai Műszaki Intézet és a Kaliforniai Egyetem egy csapat légkör tudósa azt találta, hogy az  légköri folyókhoz kapcsolódó áradások száma Indiában emelkedni fog, ahogy a bolygó folyamatosan melegedik. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A Communications Earth & Environment magazinban publikált dolgozatukban a csoport leírja, hogy elemezték a többes forrásból származó adatokat, hogy nyomon kövessék az Indiára hatást gyakorló légköri folyók számát és hogy ezek hogyan vezetnek fokozott áradáshoz az országban.

A légköri folyók újabban voltak a hírekben, mivel sok volt, ami áradást okozott Kaliforniában legutóbbi télen.

De a légköri folyók nem csak az Amerikai Egyesült Államokra hatnak, a világ sok részében képződnek és okoznak fokozott mennyiségű esőt.

A kutató csapat többet akart megtudni a légköri folyókról, melyek hatással vannak Indiára, egy olyan országra, ami nagyon hozzá van szokva az évenkénti áradásokhoz monszun időszak alatt.

A légköri folyók a nedvességgel telített levegő csatornái. Akkor alakulnak, amikor a légnyomás rendszerek ütköznek, és nyomják a nedvességgel teli levegőt patakszerű módon az atmoszférán keresztül. Ahogy méretük növekedik, folyókhoz hasonlóvá válnak keresztülfolyva az égen. Amikor szárazfölddel találkoznak, a légnyomás megenyhül, a nedvesség felszabadul, igen gyakran drámai módon.

Egy vihar sötétíti az eget az Orosz-folyó szájánál a Bodega-öböltől északra, Kaliforniában. A vihart főleg egy légköri folyó hajtotta Kalifornia fölé. Forrás: https://www.noaa.gov/stories/what-are-atmospheric-rivers

A kutató csapat vizsgálta az European Reanalysis Version, a Dartmouth Flood Observatory kutatóintézetek és az Indiai Kormány Földtufományi Minisztériumának Meteorológiai Osztálya (India Meteorological Department) időjárási feljegyzéseit 1951-2020-ig bizonyítékot keresve a légköri folyókra, amiknek hatással voltak Indiára, a lraeginkább a monszun szezon alatt.

Így 596 Indiára ható légköri folyó esetet találtak, amelyből 95% a monszun időszakban történt. Azt is találták, hogy

a legnagyobb légköri folyó eset 54%-a az utóbbi 3 évtizedben történt, ami azt sugallja, hogy nem csak gyakrabban jönnek létre, hanem növekednek is ahogy a bolygó melegedik.

A kutatók megjegyzik, hogy a melegebb óceán felszíni hőmérséklet az Indiai-óceán részei felett több párolgáshoz vezetett, amely aztán több esőhöz vezetett amikor a légköri folyók alakulnak. A fokozott mennyiségű eső masszív áradásokhoz vezetett, amelyek tulajdonokat tettek tönkre és emberek ezreit pusztították el.

(Forrás: https://phys.org/)