Négyszáz éves hajóroncsot fedeztek fel véletlenszerűen egy folyóban

hajóroncs
Tizenegy méteres mélységben, véletlenszerűen fedezték fel a ritka, 17. századi kereskedelmi hajó roncsát
Vágólapra másolva!
Különleges műszaki mentőhajó segítségével hétfőn megkezdték annak a mintegy 400 éves hajóroncsnak a kiemelését az észak-németországi Trave folyóból, amelyet 2022-ben véletlenszerűen fedeztek fel a folyómeder átvizsgálásakor.
Vágólapra másolva!

Százhetven hordónyi rakománnyal süllyedt a mélybe

A nap folyamán a St. Perun nevű hajó hidraulikus darujával már felszínre is hozta a maradványokat, köztük elsőként egy kagylókkal és tengerimakkokkal borított fahordót. A lübecki városvezetés szerint a hajó és rakományának kiemelése mintegy három hónapot fog igénybe venni és csaknem kétmillió euróba (740 millió forint) fog kerülni.

Tizenegy méteres mélységben, véletlenszerűen fedezték fel a ritka, 17. századi kereskedelmi hajó roncsát Forrás: Scuba Diving/Christian Howe

A projektvezető Felix Rösch régész szerint hozzávetőleg 170 hordót találtak a roncsban, és ezeket a napokban felhozzák. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a hajóroncs további sorsa a kiemelést követően.

Rendkívül ritka leletről van szó

Szakértők szerint egy rendkívül jó állapotban fennmaradt 17. századi teherhajó roncsáról van szó. Ebből a korszakból mindenek előtt hadihajók maradványait találták meg,

polgári kereskedelmi hajókat viszont alig.

Korábbi értesülések szerint a hajó Lübeckbe tartott, amikor léket kapott és elsüllyedt a folyón.

Polgári szállítóhajók roncsai alig ismertek a 17. századból Forrás: Scuba Diving/Christian Howe

A 11 méteres mélységben fekvő, mintegy 20 méter hosszú és nyolc méter széles hajó egy része belesüppedt az üledékbe. Mintavételek alapján a rakománynak legalább egy része égetett mész volt.

(Forrás: MTI/dpa)