Sokkoló támadások történnek a kedvelt európai nyaralóhelyeken

Praia de Luz, Portugália, nyaraló
Vágólapra másolva!
Egyre több esetben támadnak hajókra a tenger csúcsragadozói, a kardszárnyú delfinek. Ilyenkor nemcsak a hajókat süllyesztik el, de sokszor a fedélzeten tartózkodók is megsérülnek, sőt, bizonyos esetekben már fürdőzőkre is támadnak az állatok. A szakértők szerint két oka is lehet a szokatlan viselkedésnek.
Vágólapra másolva!

Az orkák legutóbb a Gibraltári szorosban rontottak neki egy vitorláshajónak. A négy-öt példányból álló csoport a hajó két kormánylapátjára vetette rá magát. Az esetről készült felvétel tanúságai szerint a támadás célzott és hatékony volt.

A fentihez hasonló esetek egyre gyakoribbnak számítanak manapság. 2022-ben Rui Alves elindította az orcas.pt nevű weboldalt, amely nyomon követi a kardszárnyú delfinek által elkövetett rajtaütéseket Portugália partjainál és a Gibraltári-szoros közelében.

Az adatokat tanulmányozva kiderült, hogy az utóbbi hónapokban látványosan nőtt a kardszárnyú delfinek agressziója a térségben, egyre több hajóra rontanak rá, a támadások száma pedig várhatóan csak fokozódni fog a jövőben.

Csak júniusban eddig minden napra jutott egy orkatámadás a régióban.

A weboldal 12 támadást és 12 további gyilkosbálna-észlelést mutat június 1. óta. Voltak olyan napok, amikor a kardszárnyú delfinek egyszerre több rajtaütést is végrehajtottak: június 3-án négy, június 8-án pedig két incidenst rögzítettek.

Támadó kardszárnyú delfin (illusztráció) Forrás: Biosphoto via AFP/© Christopher Swann / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Christopher Swann

A gyilkos bálnák célpontjai a legtöbb esetben egytestű vitorláshajók voltak (az esetek 72 százaléka).

Mi állhat a támadások hátterében?

A kutatók két elmélettel is próbálják magyarázni a növekvő számú támadásokat. Az egyik szerint a rajtaütések mögött egy súlyosan traumatizált egyed, az ún. White Gladis állhat, ami korábban hajóval ütközött, a balesetet pedig vélhetően mind a mai napig nem tudta feldolgozni. Az állat valóságos bosszúhadjáratot folytathat a hajók ellen, társai pedig csak utánozzák ezt az agresszív viselkedést. A másik teória szerint a gyilkos bálnák szimplán játszanak, mivel a támadók többsége a fiatalabb példányok közül kerül ki.

Az orka egy palackorrú delfinre támad Forrás: Biosphoto via AFP/© Christopher Swann / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Christopher Swann

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha hajón utazunk és kardszárnyú delfinek bukkannak fel a közelben, állítsuk le a hajómotort és lépjünk kapcsolatba a parti őrséggel.