A csökkenő szürke bálna populáció javulás jeleit mutatja a Nyugati-Partvidék mentén

szürke bálna, Eschrichtius robustus
Szürke bálna (Eschrichtius robustus).
Vágólapra másolva!
A Nyugati Partvidék menti szürke bálna populáció a legutóbbi becslések szerint még egy év csökkenést mutatott, de a tudósok azt mondják vannak pozitív jelek. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A keleti-észak-csendes-óceáni szürke bálna populáció lefelé csúszik, mióta 2016-ban elérte a csúcsot a becsült 26.960 bálnával. Idén a tudósok beclése 14.526 bálna. A becslés a Közép-Kalifornia partjainál vándorló bálnák megszámlálásán és statisztikai elemzéseken alapszik.

2019-ben a National Oceanic and Atmospheric Administration egy populáció elhalást egy szokatlan halálozási eseménynek deklarálták.

Bár az ok nem világos, a kutatók elmélete, hogy a hanyatlás részben a táplálékforrások változásával vannak összefüggésben az Északi-sarkon, ahol a bálnák a nyarat töltik.

A három elpusztult szürke bálna, melyet múlt hónapban Washington partjai mentén találtak, alultápláltság jeleit mutatták a Cascadia Research Collective szerint.

Vannak jelek a reményre a fajt illetően, amely majdnem 10.000 mérföldet vándorol az Északi-sark és Mexikó között. Télen, amikor a bálnák lagúnákban töltik az idejüket, a tudósok több anyát számoltak borjaikkal 2023-ban, mint az elmúlt 5 év bármelyikében. A kutatók azt is megfigyelték, hogy testük állapota javult és hogy kevesebb elpusztult szürke bálnát vet partra a víz Mexikóban és a Nyugati Partvidék mentén 2019 óta.

Urbán Ramírez a Baja California Sur Autonóm Egyetem (Autonomous University of Baja California Sur) munkatársa, aki a fajt tanulmányozza azt mondta, hogy mindezek a jelek miatt a kutatók úgy vélik, hogy a szürke bálna halálozási esemény lehet, hogy lassul.

Szürke bálna (Eschrichtius robustus). Forrás: https://phys.org/news/2023-07-declining-population-gray-whales-west.html

David Weller, a NOAA Tengeri Emlős és Teknős Osztályának igazgatója azt mondta, hogy az hivatal továbbra is rajta tartja a szemét a bálnákon. El akarják fogni a pozitív változás bármely jelét az aggasztó trendben, amin a populáció keresztülmegy mostanában.

A keleti-észak-csendes-óceáni szürke bálnát a természetvédelem sikertörténetének tekintik, mert populációjuk konzisztesen növekedik az 1972-es Tengeri Emlős Védelmi Törvény óta. Majdnem kihaltak az 1950-es években a kereskedelmi vadászat miatt. 1964-ben a faj száma 13.426 volt.

A kutatók azt mondják, hogy egy kis számú szürke bálna csoportról, ismert nevén "a Soundersek", amely éves vándorlása során megáll Puget Soundon arról ismeretes, hogy tanítják magukat hogy fogyasszanak kísértet rákot, mely sárlakásokba ássa magát, gyakran sekély partközeli vizekben.

A keleti-észak-csendes-óceáni szürke bálna lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról 1994-ben. Azóta, ebben a bálna populációban hasonlóan nagy fluktuációk történtek korábban és a faj helyreállt hasonlóan kis számokból.

(Forrás: https://phys.org/)