Újabb hőhullámmal küzd Spanyolország

kánikula
Andalúziában tombol a legnagyobb hőség
Vágólapra másolva!
Idén nyáron már a negyedik hőhullámmal kénytelen megbirkózni Spanyolország, a hőség még legalább csütörtökig eltart és növeli az erdőtüzek kockázatát is - közölte hétfőn a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet).
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger partját elkerüli az extrém kánikula

A kánikula csúcspontját szerdára várják, a hőmérő higanyszála aznap akár 44 Celsius fokra is kúszhat a főváros, Madrid térségében, valamint Jaén és Andalúzia tartományokban. Az érintett régiókban vörös riasztást adnak ki. Hétfőn 42 Celsius fokos hőségre számítottak Andalúziában és a nyugati Extremadura tartományban.

Andalúziában tombol a legnagyobb hőség Forrás: robertharding via AFP/Neale Clark/Neale Clark

Számos helyen a hőhullám miatt "trópusi éjszakákra" kell berendezkedni

20-25 Celsius fokos éjjeli hőmérséklet mellett. Mindemellett a turisták körében kedvelt Baleár-szigeteket, Mallorcát és a földközi-tengeri partvidéket a kánikula úgy tűnik, elkerüli. Spanyolországban emellett komoly gondot okoznak az erdőtüzek.

Spanyolországban is fellobbantak az erdőtüzek ( a kép illusztráció) Forrás: Reuters

Az utóbbi napokban két tűzvészt a katalóniai Portbou és a déli Huelva tartományban fekvő Bonares település mellett csak nagy nehezen - több evakuálás, áramkimaradás és útzárlat árán - tudtak megfékezni.

Portugália is a szokatlanul nagy hőséggel küzd

Portugáliában szintén több erdőtűz pusztít. A legsúlyosabb a hétvégén Castelo Branco és Proenca-a-Nova körzetekben mintegy hétezer hektár erdőséget perzselt fel. Ez utóbbit csak hétfőre sikerült megfékezni, de a délnyugati Odemira, a központi fekvésű Ourém és az északi Mangualde területén máris további tűzfészkek ellen küzdenek a katasztrófavédelmi hatóságok.

Portugália is az extrém hőségtől szenved Forrás: MTI/EPA/Armando Franca

Spanyolországhoz hasonlóan Portugáliában is erdőtüzek fokozott veszélyére figyelmeztettek a hatóságok az elkövetkezendő napokban.