Itt vannak a megdöbbentő részletek a koraszülésről

Pregnant young woman with nausea Abdomen Anticipation Anxiety Beautiful Beginnings Care Casual Complaining Distraught Domestic Room Drinking Glass Hands On Stomach Holding Home Interior Hope House Human Fertility Human Hand Human Pregnancy Illness Indoors
Pregnant young woman with nausea
Vágólapra másolva!
A terhesség előrehaladása során normális, hogy az alvás töredezettebbé válik, a fizikai aktivitás pedig csökken. Azonban azoknál, akiknél a vártnál korábban következnek be ezek a változások, fennáll a koraszülés veszélye.
Vágólapra másolva!

A terhesség és az alvás kapcsolata

A kaliforniai Stanford Egyetem orvosi fakultása által irányított és az npj Digital Medicine folyóiratban publikált tanulmány során a kutatók több mint 1000 várandós kismama adatait dolgozták fel, amelyeket az általuk viselt okoseszközök gyűjtöttek. A tudósok gépi tanuló algoritmus segítségével fésülték át a résztvevők napi tevékenységéről árulkodó mérési adatokat, hogy rátaláljanak az alvási és fizikai aktivitási mintázat finom változásaira.

„Megmutattuk, hogy a mesterségesintelligencia- (MI-)algoritmussal létre tudunk hozni egyfajta órát, melynek révén a fizikai aktivitás mértéke alapján meg tudjuk mondani, ki hol tart a terhességben" – magyarázza Nima Aghaeepour, a Stanford aneszteziológia, perioperatív és fájdalomcsillapító gyógyászat, illetve gyermekgyógyászat tanára és a cikk rangidős szerzője. A szakorvos elmondta: a normális terhesség előrehaladását az alvás és a fizikai aktivitás fokozatos változása jellemzi, azonban „egyes páciensek nem követik ezt az órát."

A tanulmány rámutatott, hogy ha egy kismama alvási és aktivitási szintje nem a tipikus trendet követi, az a koraszülés figyelmeztető jele lehet.

A terhesség előrehaladásával az alvás egyre töredezettebbé válik, és a nők fizikai aktivitása csökken – igazolta a vizsgálat. Ám egyes nők alvási és aktivitási mintázata gyorsabban változott ahhoz képest, ahol valójában tartottak a terhességben, és az eredmények szerint náluk megnőtt a koraszülés veszélye. „Azok a terhességek, amelyekben a kismama az MI-algoritmus szerint 'nagyon terhesnek' látszik, holott idő szerint még nem tart ott, számottevően nagyobb eséllyel végződnek koraszüléssel" – figyelmeztetett Aghaeepour.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Gpoint Studio/Anna Bizon

Fontos lenne a megbízható szűrés

Koraszülésnek definíciószerűen a kiírt dátumnál legalább három héttel korábbi szülést tekintünk. Az Egyesült Államokban a terhességek 10.5%-a végződik koraszüléssel, de ez az arány a világ egyes részein magasabb. A koraszülötteket számos orvosi szövődmény veszélyezteti; gyakoriak egyebek között a szemet, a tüdőt, az agyat és az emésztőrendszert érintő problémák. A koraszülésből eredő komplikációk az ötéves kor alatti gyermekhalandóság vezető okai világszerte.

Korábbi kutatások már azonosították a koraszülés jó néhány rizikófaktorát. Ezek közé tartozik a terhes nő szervezetében fennálló gyulladásos állapot, az afroamerikai eredet, a magasabb stressz-szint, a korábbi koraszülés, illetve ilyen irányban hatnak bizonyos immunrendszeri változások és az anya mikrobiomját alkotó egyes baktériumok.

Ezzel együtt az orvosok továbbra sem tudják megbízhatóan kiszűrni azokat a kismamákat, akiknél fokozott koraszülési kockázat áll fenn. Sőt, még ha tudják is egy kismamáról, hogy fokozott kockázatú, mert például már volt korábban koraszülése, akkor sem tudnak hatékonyan beavatkozni, ugyanis nem ismert olyan kezelés, amellyel a szülés időpontját közelebb tudnák hozni a kiírt dátumhoz. Bármilyen e célra szánt gyógyszer fejlesztése – részben a magzatra potenciálisan ártalmas hatóanyagok tesztelését övező etikai fenntartások miatt – jelentős bonyodalmakkal járna.

Ha azonban a kutatóknak sikerül olyan alvási és aktivitási mintázatokat azonosítaniuk, amelyek mérséklik a koraszülés esélyét, olyan beavatkozásokat tervezhetnek, amelyek segítenek a kismamáknak az előnyösebb alvási és testmozgási szokásokra való áttérésben, s ezáltal veszélytelen módon csökkenthetik a koraszülések gyakoriságát

– hangsúlyozta Aghaeepour.

A kutatás

A Stanford Egyetem kutatócsapata a Washington Egyetem (St. Louis, Missouri) tudósaival működött együtt, akik 1083 náluk gondozott terhes nő alvási és fizikai aktivitási adatait gyűjtötték össze. A nők több mint fele (706 résztvevő) fekete volt, ami azért fontos, mert az Egyesült Államokban a fekete nők körében a fehérekkel összehasonlítva 50%-kal gyakoribb a koraszülés.

„A mi pácienseink sok nehézséggel néznek szembe, és a koraszülési mutatóink jóval magasabbak, mint a Stanfordon" – fejtette ki Sarah England, a Washington Egyetem orvosi fakultásának szülész-nőgyógyásza és a tanulmány társszerzője. England elmondta: a vizsgálatban részt vevő nők közül sokan olyan stressztényezőknek – alacsony társadalmi-gazdasági státusz, magas bűnözési arányú lakókörnyezet – voltak kitéve, amelyek ismerten növelik a koraszülés kockázatát. Hozzátette: a koraszüléssel kapcsolatos vizsgálatokba okvetlenül be kell vonni a leginkább nélkülöző társadalmi rétegeket.

A résztvevők az első trimesztertől egészen a baba születéséig aktigráfot viseltek, amely egy okosórához hasonló, a fizikai aktivitásról és a napfénynek való kitettségről percenként egyszer pillanatfelvételt rögzítő eszköz. A kutatók hozzáfértek továbbá a résztvevők elektronikus egészségügyi adataiból a terhesség becsült idejéhez (vagyis ahhoz, hogy a tanulmányba való belépéskor hol tartottak a terhességben), a különböző egészségügyi problémákhoz – pl. magas vérnyomás, szívbetegség, depresszió –, az esetleges terhességi komplikációkhoz – pl. praeeclampsia, fertőzések –, illetve a szüléssel kapcsolatos adatokhoz, úgymint a terhesség időtartama, a baba születési súlya és az esetleges újszülöttkori komplikációk.

A mozgás- és fényadatok alapján a kutatók gépi tanuló modellt fejlesztettek ki a terhesség alatti aktivitás, illetve alvással töltött idő elemzésére. A modell azt mutatja, hogy az alvás és a fizikai aktivitás mintázata fokozatosan változik a terhesség folyamán, leginkább úgy, hogy az alvás egyre töredezettebbé válik, a fizikai aktivitás pedig csökken a terhesség előrehaladtával.

„Anekdotikus adat persze van erre, hiszen ha a legtöbb nőt megkérdeznénk, azt mondanák: még szép. Ám meglepő módon nem volt a szakirodalomban valódi konszenzus a tekintetben, pontosan mi történik a terhesség során az alvással" – mondta el Eric Herzog, a Washington Egyetem biológusa és a tanulmány társszerzője. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a nők egyre nyugtalanabbul alszanak, ahogy a baba egyre nagyobb lesz és egyre többet mocorog odabenn. A kutató ugyanakkor hozzátette: az alvási szokások és alvásminőség pontatlan eszközökkel, például kérdőívekkel való felmérése nem adott kielégítő válaszokat.

A kutatók maguk is meglepődtek, mekkora jósló erővel bír a normális alvási és fizikai aktivitási mintázattól való eltérés a koraszülésre nézve. Azok a nők, akiket a gépi tanuló modell az aktuális terhességi stádiumukhoz képest a szokásosnál jobban alvónak és fizikailag aktívabbnak sorolt be, 48%-kal kisebb koraszülési kockázattal rendelkeztek.

Ugyanakkor azoknak, akik a modell szerint a stádiumukban szokásosnál rosszabbul aludtak és kevésbé voltak aktívak, 44%-kal nagyobb eséllyel született idejekorán a babája.

Illusztráció Forrás: BSIP/COLLANGES / BSIP/Collanges

Kiemelten ügyelni kell a jó alvási szokások kialakítására

„Ezek roppant izgalmas előzetes eredmények, amelyek kijelölik a jövőbeni beavatkozás lehetséges irányát" – fogalmazott Aghaeepour, hozzátéve: az eredmények arra mutatnak, hogy további vizsgálatokat kell végezni annak megállapítására, vajon a terhes nők alvási és aktivitási mintázatának figyelésével, illetve befolyásolásával lehetséges-e a koraszülés kockázatának csökkentése.

A szervezetünkben működő ún. cirkadián (napi ritmust meghatározó) óra több olyan biológiai útvonalat – egyebek között a gyulladást és az immunválaszt befolyásolókat – szabályoz, amelyek szerepet játszanak a koraszülésben. A kutatók a továbbiakban azt tervezik megvizsgálni, hogy az alvási és aktivitási mintázat normalizálása kihat-e ezekre a kulcsfontosságú útvonalakra, például a gyulladásra. „Érzésünk szerint ha ezt az átfogó szabályozó órát figyeljük, több olyan egyedi rendszerbe is belenyúlhatunk, amelyek a koraszülés előidézői" – nyilatkozta England. A kutatónő hozzáfűzte: bár ezek még korai eredmények, és tovább kell dolgozniuk a koraszüléssel való összefüggések kibogozása érdekében,

– „Minden várandós kismamának szoktam mondani, hogy remélem, nem össze-vissza alszik."