Legyek: itt a valóban veszélyes és kétségtelenül gusztustalan igazság - videó

House Fly head compound eyes house fly bugs insect insects nature natural world macro macro photography Musca domestica Toronto Ontario Canada animals wildlife landscape format color photo colour photo photography no people flies Horizontal FLY BUG NORTH
A házi légy nem válogat az ennivalók közt
Vágólapra másolva!
Mindannyian jártunk már úgy, élvezzük az étkezést, amikor egy légy úgy dönt, hogy lecsap az ételünkre, és elkezdi dörzsölni a lábát a lakomára várva. Bár lehet, hogy csak elzavarjuk és folytatjuk az evést, a cikkben szereplő videó talán elgondolkodtat azon, mit tegyünk, ha legközelebb megtörténik a dolog.
Vágólapra másolva!

Ez történik az étellel, ha rászáll a légy

A legyeknek nincs rágójuk vagy foguk. Speciális szájszervük, az úgynevezett labellum (ajakpárna). Ezzel a szivacsként működő szervvel szívja fel a folyékony és félig folyékony ételeket. Az első dolog, amit tesz, amikor táplálékkal találkozik, hogy kihány egy csepp emésztőnedvet. Ez feloldja az ételt, így könnyen felszürcsölheti azt.

Ez az egyedülálló táplálkozási folyamat lehetővé teszi a legyek számára, hogy rágás nélkül vonják ki a tápanyagokat. Ez azonban azt is jelenti, hogy baktériumokat juttatnak oda, ahová leszállnak. Így súlyos fertőzéseket terjeszthetnek.

A házi légy rengeteg betegséget terjeszt Forrás: Wikimedia Commons (Muhammad Mahdi Karim)

Legyek és betegségek

A legyek sajnos nem válogatósak és mindenféle gusztustalan helyre leszállnak a rothadt hústól kezdve az ürülékig. Ezért veszélyes mikrobákat, például E. coli-t és szalmonellát terjeszthetnek, így például a salátánk baktériumok tenyészhelyévé válhat.

A legyek által hordozott kórokozók olyan súlyos betegségeket okozhatnak, mint a kolera, a lepra vagy különféle hasmenéses kórok.

Miért dörzsölik a legyek a lábukat

Ez a viselkedés lényegében a mellső lábak tisztogatására, ápolására szolgál.

A legyek lábai tele vannak érzékelőkkel. E rovarok arra használják a lábaikat, hogy felfedezzék a környezetüket, információt gyűjtsenek a környezetükről, és megtalálják a táplálékforrásokat. A légy lábai a táplálkozásban, ízérzékelésben is szerepet játszanak.

A házi légy nem válogat az ennivalók közt Forrás: NurPhoto via AFP/Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Az ápolás segít megtisztítani a lábaikat a táplálkozás után, és megakadályozza, hogy az esetlegesen visszamaradt emésztőnedvek zavarják a repülési képességüket vagy a környezetükhöz való küldésüket.

Hogyan védekezzünk a legyek által terjesztett betegségek ellen?

Evés, főzés, illetve minden olyan alkalom előtt, amikor élelmiszerhez nyúlunk, mossunk alaposan kezet.

Fedetlenül se nyers, se főtt ételt ne hagyjunk olyan helyen, ahol légy (vagy bármilyen más rovar) rászállhat vagy érintkezhet vele.

Soha ne hagyjuk hosszabb ideig fedetlenül az ételt Forrás: foodcollection via AFP/Foodcollection / Foodcollection GesmbH/Foodcollection Gesmbh

Ha étkezés közben légy közelíti meg az asztalunkat, figyeljünk rá, hogy semmiképp se szálljon rá az ételre, sem pedig a evőeszközökre, szalvétákra. Ha pedig valahol fedetlenül hagytunk ételt, és legyeket látunk rajta, akkor azt már inkább ne fogyasszuk el.