Hihetetlen utat tett meg egy magányos farkas

farkas, szem
Fotó: Biosphoto via AFP
Vágólapra másolva!
Egy német szürke farkas Spanyolország északkeleti részébe vezető útját követték nyomon kutatók, akik szerint ez volt az eddigi leghosszabb, dokumentált út, amelyet a faj egy példánya megtett - számolt be róla a Barcelonai Egyetem (UAB) közleményében.
Vágólapra másolva!

A hím farkas - amely a kutatásban a GW1909m azonosítót kapta - 

legkevesebb 1240 kilométert tett meg

az alsó-szászországi Nordhorntól Franciaországon át a Pireneusokig, ahol egy falu közelében állapodott meg. A farkast tavaly februárban látták utoljára a spanyol település környékén.

A korábbi rekordot az a farkas tartotta, amely 1092 kilométert tett meg Norvégia és Finnország között. A hétfőn publikált kutatás szerint a tudósok a szürke farkas által hátrahagyott ürülékek alapján állapították meg bejárt útvonalát. Német, francia és katalán molekuláris genetikai laboratóriumok közösen elemezték a farkas ürülékét, amely a közép-európai farkasokra jellemző genetikai tulajdonságokat mutatott.

Spanyolországban a farkasfalkák megfigyelésében alkalmazott nyomkövető kutyákkal kutatták fel a farkas ürülékét. A tudósok szerint a farkaspopulációk túlélése szempontjából fontos a nagy távolságok megtétele, mert ez össze tudja kapcsolni a távoli populációkat, amivel megelőzhető a genetikai elszigetelődés és a beltenyészet kialakulása.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja a farkasok szigorúan védett státuszát, mivel populációjuk Európa-szerte növekedésnek indult, ami számos konfliktushoz vezet a lakott régiókban, ahol mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak.