Nagy bajt okozhatnak a zsíros ételek

zsíros étel
Memóriazavarokat mutattak ki pusztán az egészségtelen étel fogyasztása miatt
Vágólapra másolva!
Ha átesett már valaha műtéten, akkor valószínűleg emlékszik arra, hogy az érzéstelenítő hatásának elmúltával nyűgösen ébredt fel; az érzés ugyan elmúlik, de nem mindenkinél: néhány embernél az operáció után az agyműködés hirtelen hanyatlása tapasztalható, ami hetekig vagy hónapokig is eltarthat. De mi lehet ennek az oka, és hogyan kapcsolódik ez a zsíros ételekhez?
Vágólapra másolva!

A zsíros ételek memóriazavarokat okoztak

 

Egy új állatkísérlet arra utal, hogy a műtét előtti napokban a zsíros ételek fogyasztása súlyosbíthatja a kognitív hanyatláshoz kapcsolódó gyulladásos folyamatokat, meghosszabbítva a memóriazavarokat, amelyek a demencia kockázatának növekedéséhez vezethetnek az embereknél.

Korábbi, emberekkel végzett kutatások kimutatták, hogy a zsíros ételek önmagukban is felgyorsíthatják az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlást, mert gyulladást válthatnak ki. 

Úgy tűnik, még az alkalmanként fogyasztott cukros finomságok vagy zsíros lakomák is befolyásolhatják az agyműködést.

zsíros étel
A zsíros ételek fogyasztása károsíthatja a memóriát
Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az Ohiói Állami Egyetem kutatócsoportjának új tanulmányában a mindössze három napig zsíros ételekkel etetett patkányoknál a memóriazavarok akár két hétig is eltartottak, aminek egyértelmű jelei voltak. Ezt az agyban fellépő gyulladásos folyamatok rohama kísérte, amelyek akár három hétig is elhúzódtak.

Ezek az adatok arra utalnak, hogy ezek a többszörös sérülések összetett hatást fejtenek ki. A magas zsírtartalmú diéta önmagában csak egy kicsit növelheti a gyulladást az agyban, de aztán ott van a műtét, ami ugyanezt teszi, és ha mindez rövid idő alatt „összeadódik”, akkor egy olyan szinergikus reakciót vált ki, amely hosszabb távú memóriaproblémát okozhat

 – mondta Ruth Barrientos, az Ohioi Állami Egyetem viselkedési idegtudósa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

 

A műtét után legalább két hétig fennmaradtak

 

A Brain, Behavior and Immunity folyóiratban publikált tanulmány eredményeinek eléréséhez a kutatók fiatal és idős patkányokat magas zsírtartalmú vagy normál étrenddel etettek három napon keresztül egy feltáró hasi műtéthez hasonló eljárás előtt. A kontrollcsoportokat elaltatták, de nem végeztek rajtuk operációt, két héttel később pedig minden állatot egy sor memóriatesztnek vetettek alá.

A magas zsírtartalmú étrenddel táplált fiatal és idősebb patkányoknál egyaránt memóriaproblémákat figyeltek meg, amelyek a műtétet követő legalább két hétben is fennmaradtak. Ez hosszabb ideig tartó hatás, mint amit a tudósok korábban rágcsálóknál tapasztaltak, ráadásul mindössze három nap egészségtelen táplálék fogyasztása után.

zsíros étel
Memóriazavarokat mutattak ki pusztán az egészségtelen étel fogyasztása miatt
Fotó: Getty Images

Ezek a hatások nem az érzéstelenítéssel függtek össze, mivel más, zsíros étrenddel etetett, de érzéstelenítéstől vagy műtéttől megkímélt állatoknál hasonló memóriazavarok mutatkoztak pusztán az egészségtelen étel fogyasztása miatt 

– magyarázták az idegtudósok, akik szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak kiderítésére, hogy ezek a kognitív hatások meddig tartanak, és hogy a műtét utáni opioid fájdalomcsillapítók (például a morfium) hogyan hosszabbítják meg ezeket.

A másik oldalon azt találták, hogy egy hónapos DHA omega-3 zsírsav-kiegészítés tompította a műtét utáni gyulladásos reakciót, és megakadályozta a kapcsolódó memóriaproblémákat mind a fiatal, mind az idősebb patkányoknál. 

A szakemberek szerint így elképzelhető, hogy ez egy lehetséges „előkezelést” jelenthet, különösen abban az esetben, amikor az ember tudja, hogy műtétre készül és az étrendje általában véve nem túl egészséges.